cb tregua china eeuu

Els EUA i la Xina segueixen treballant per reduir les seves diferències i aconseguir la signatura d'un acord comercial parcial, anomenat de 'fase u' aquest mateix mes, però ara, a més de les qüestions aranzelàries, l'elecció del lloc d'aquesta signatura s'ha convertit en un motiu de disputa. Les opcions cobreixen un ampli rang de localitzacions, d'Alaska a Grècia.

Segons explica Reuters, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha declarat la seva preferència per Iowa per a la rúbrica del document que haurà de fer al costat del president xinès, Xi Jinping. Es tracta d'un estat amb connexions històriques amb Xi i que es beneficiaria de l'augment de les compres xineses de productes agrícoles nord-americans. El president xinès va viatjar el 1985 a aquest estat com a funcionari regional del Partit Comunista per a reunions agrícoles, va entaular una amistat amb Terry Branstad, llavors governador d'Iowa i ara ambaixador dels Estats Units a la Xina.

D'altra banda, un funcionari xinès va dir que Pequín estava plantejant la possibilitat d'una reunió a Grècia, a on Xi arribarà diumenge, després de la qual cosa es dirigirà al Brasil per a una cimera dels principals països de mercats emergents que començarà el 13 de novembre.

Múltiples fonts pròximes a les converses comercials han assenyalat una signatura a Grècia com poc probable, extrem que han conformat funcionaris del govern grec, ja que fins al moment, no hi havia hagut indicis d'una sol·licitud per tal cerimònia durant la visita de Xi. En canvi, les dues parts podrien triar un punt mitjà relatiu com Hawaii o Alaska, van comentar les mateixes fonts.

"S'ha suggerit Alaska i Hawaii. Estic segur que els xinesos tindran la seva pròpia idea", va dir el secretari de Comerç dels Estats Units, Wilbur Ross, a Bloomberg TV el 4 de novembre, i va afegir que" aquesta hauria de ser la part més fàcil de negociar".

La manca de consens sobre una ubicació de signatura reflecteix l'estat actual de les converses, quan els detalls finals encara no s'han concretat, incloent-hi un mecanisme d'aplicació i l'abast de l'alleujament aranzelari per a la Xina. També reflecteix la càrrega política de l'escenari triat. Després de 16 mesos de conflicte i estira i arronsa aranzelari, cap dels líders vol semblar feble al seu país o davant els seus rivals estrangers, assenyalen experts en comerç.

La Xina busca l'eliminació dels aranzels nord-americans impostos l'1 de setembre als productes xinesos, així com un alleujament dels impostos anteriors. Fins ara, Trump només ha cancel·lat un augment de tarifes programat per al 15 d'octubre a béns de 250.000 milions de dòlars. Els funcionaris de l'administració Trump han dit que encara estan considerant la destinació d'una ronda d'aranzels programada per al 15 de desembre a telèfons mòbils, ordinadors portàtils, joguines i roba fabricats a la Xina.

Noticias relacionadas

contador