• Destaca que la seva ràtio de capital CET1 del 10,7% està entre els més baixos d'Europa
  • També considera "pobra" l'evolució del marge d'interessos a Espanya
ep consejero delegadobanco santander jose antonio alvarez 20170426141604
El conseller delegato de Banc Santander, José Antonio ÁlvarezEUROPA PRESS

Banc Santander té un dèficit de capital de 10.000 milions d'euros, segons estimen els analistes de Berenberg, una de les companyies més negatives amb el sector bancari espanyol.

  • 4,48€
  • 1,43%

Aquests experts han reiterat la seva valoració de 3 euros, amb un potencial baixista del 50% sobre el preu actual de mercat de 6 euros i la seva recomanació de 'vendre'. Els títols de l'entitat no es veuen afectats per aquesta valoració, ja que tan sols cauen lleugerament un 0,1%, fins 6,04 euros.

"Pensem que Santander té un dèficit de capital de 10.000 milions d'euros. El banc està palanquejat 45 vegades segons la nostra definició de palanquejament i el nostre 'ràtio de dolor' i la seva ràtio de capital CET1 del 10,7% es troba entre els més baixos d'Europa. La guia de Santander implica que només arribarà a l’11% durant el quart trimestre de 2018. Això augmenta el risc d'una decepció sobre el dividend", afirmen aquests experts

Berenberg afegeix que, després del gran ral·li borsari del banc des de mitjans de 2016, cotitza ara 1,4 vegades el seu valor en llibres (Price to Tangible Book Value - PTBV). "Pujades materials del benefici per acció (BPA) i millora en la confiança del balanç són necessàries per sostenir aquest comportament. Però tenim dubtes sobre els dos aspectes", asseguren.

"La tendència del marge d'interessos a Espanya segueix pobre i la guia sobre la ràtio de capital CET 1 es mantindrà per sota de l’11% fins a final de 2018. Els riscos macroeconòmics al Brasil semblen retrocedir, però hi ha risc que el ritme de recuperació de les pèrdues de crèdit pugui decebre. Mantenim el nostre consell de venda ", afegeixen.

Sobre Espanya, Berenberg considera "feble" la previsió sobre el crèdit que es mantindrà pla el 2017, per sota de la guia anterior que estimava un creixement de l'1% - 2%. La seva estimació és que el volum de crèdit segueixi decebent durant els propers anys, per l'alt palanquejament del sector privat i la necessitat de reduir-lo.

En aquest escenari, "els marges a Espanya seguiran sota pressió" i el marge d'interessos es mantindrà pla el 2017, però ajudat per un benefici de 120 milions d'euros provinent de les subhastes TLTRO del Banc Central Europeu (BCE).

"Els marges baixaran un 4% en una base subjacent", afirma Berenberg, la qual cosa té una lectura negativa per a la resta de bancs domèstics espanyols. En la seva opinió, la previsió d'un escenari alcista a mitjà termini per als tipus d'interès, que dóna suport a les valoracions d'altres experts, és massa optimista.

Sobre la caiguda del cost del risc, Berenberg considera "agressives" les estimacions de Santander, que anticipa una caiguda de 33 punts bàsics durant el primer trimestre. En la seva opinió, els bancs espanyols han de reconèixer més pèrdues. Aquests experts posen com a exemple Bankinter, considerat un gran gestor de riscos, que ha anticipat que el cost del risc no baixarà de 40 punts bàsics al llarg de 2017.

En relació al Brasil, Berenberg reconeix senyals de millora en la qualitat dels actius i destaca que els resultats d'aquest mercat han estat "molt millors" que les seves previsions. El cost del risc ha baixat fins al 4,8% durant el primer trimestre i està previst que caigui fins al 4% en un any.

JEFFERIES I CREDIT SUISSE TAMBÉ DUBTEN

La setmana passada, el banc d'inversió nord-americà Jefferies ha reiterat la seva recomanació de 'infraponderar' (reduir el valor en cartera) i el seu preu objectiu de 4,40 euros que atorga al banc càntabre un potencial baixista del 25%.

Aquests experts van mantenir les seves previsions de beneficis per sota de les del consens i van comentar que la valoració del banc és massa cara en relació als seus paràmetres fonamentals.

"La tendència al Brasil ha estat millor del que s'esperava durant el primer trimestre i dóna suport modestes revisions a l'alça. No obstant això, seguim un 10% per sota del consens per 2019 i veiem car el valor (1,4 vegades el seu valor en llibres amb 1 RoTE -rendibilitat sobre el patrimoni tangible- esperat de l’11% el 2019). Hi ha oportunitats més atractives al sector", han assenyalat.

Sobre Brasil, Jefferies ha destacat que les xifres han superat en un 15% les seves estimacions, amb un bon comportament de les comissions i una caiguda destacable dels costos de finançament. Però al mateix temps ha afirmat que les previsions per als propers anys són molt exigents (s'espera un augment del benefici del 40% el 2019 enfront de 2016) i va estimar que un menor creixement econòmic del que s'esperava pot fer molt complicat aconseguir aquest objectiu.

A Espanya, Jefferies ha afirmat que s'han superat previsions gràcies als resultats de trading i que el marge d'interessos es va mantenir pla en 747 milions d'euros. Aquests experts es van mantenir prudents sobre l'evolució dels marges en aquest mercat i van considerar massa optimistes les previsions sobre futures pujades de tipus a l'eurozona.

També, la setmana passada, els experts de Credit Suisse reiteraven el seu consell de neutral i elevaven lleugerament la seva valoració fins 5,50 des 5,25 euros amb un raonament molt similar. Santander cotitza un múltiple de 1,4 vegades el seu valor en llibres de 2017 amb un RoTE del 10,6%, per la qual cosa, segons la seva opinió, "està ben valorat" pel mercat i no té potencial alcista en borsa.

Durant el primer trimestre, Santander va augmentar un 14% el seu benefici net, fins 1.867 milions d'euros. El marge d'interessos del banc va pujar un 10,2% respecte al primer trimestre del 2016, fins als 8.402.000 d'euros, mentre que el marge brut va arribar als 12.029.000 (+ 12,1%) i el marge net es va situar als 6.486.000 (+ 16,4%).

Noticias relacionadas

contador