• La valoració del grup italià s'elevaria fins a 30 euros, si completa la compra
  • Encara que també hi ha riscos importants que la transacció finalment no es realitzi
ep francisco reynes consejero delegadoabertis
Francisco Reynés, conseller delegat d'AbertisEUROPA PRESS

Atlantia té marge per pujar un 6% l'oferta de compra sobre Abertis, fins als 17,50 euros per acció des dels 16,50 euros oferta inicial pel grup italià de concessions per comprar l'operador d'autopistes controlat per La Caixa.

  • 18,36€
  • 0,00%
  • -
  • -

És l'opinió dels analistes de JP Morgan Cazenove, que considera que, fins i tot amb un preu de compra de 17,50 euros per Abertis, la transacció resultaria molt beneficiosa per a Atlantia. Segons aquests experts, si el grup italià té èxit i compra Abertis, la seva valoració fonamental es dispararia fins a 30 euros per acció des dels 27 euros actuals (cotitza ara en 24,66 euros).

"Pensem que la potencial compra d'Abertis ofereix un recorregut alcista significatiu per a l'acció d'Atlantia. El tancament de la transacció permetria als inversors mirar el grup combinat amb nous ulls. El risc d'operacions corporatives quedaria enrere, el grup estaria menys exposat al mercat italià i el valor seria atractiu des de diverses mètriques de valoració", afirmen aquests experts.

El seu càlcul és que la compra d'Abertis impulsaria un 42% el benefici per acció (BPA) durant el primer any i l'entitat combinada cotitzaria amb una rendibilitat per dividend del 6% i una ràtio preu/benefici esperat per 2018 d'11 vegades. JP Morgan valora el futur grup a 30 euros per acció, enfront de la valoració fonamental d'Atlantia de 27 euros que estableix actualment.

El seu consell és 'sobreponderar' (afegir el valor en cartera) i realitzar una cobertura amb les accions d'Abertis per si l'operació no tirés endavant, cosa que també pot succeir si finalment La Caixa (màxim accionista) o el Govern espanyol (té poder de veto en Hispasat) no aproven la transacció.

JP Morgan destaca el grup resultant com un "nou líder potencial en infraestructures globals de transport. Estaria diversificat geogràficament amb exposició a Itàlia (cauria des del 86% fins al 45%), França (17%), Espanya (16%) i Llatinoamèrica (16%)".

Aquests experts calculen que el benefici per acció també seria impulsat de manera "molt elevada encara que l'oferta pugi des dels 16,50-17,50 euros per acció". La ràtio de deute net/EBITDA del grup combinat pujaria fins a 5 vegades des de les 3,5 vegades d'Atlantia en solitari amb un cost del deute de l'1,9%.

Sobre els riscos que l'operació no tiri endavant, JP Morgan assenyala que "hi ha riscos substancials" que aquest passi, incloent-hi la postura del Govern espanyol sobre l'operador de satèl·lits Hispasat o el fet que La Caixa, màxim accionista amb el 22 % del capital, no accepti l'oferta actual de 16,50 euros ni la possible oferta millorada de 17,50 euros.

Si finalment Atlantia retira la seva oferta, l'acció d'Abertis pot retrocedir fins a 15 euros, mentre la d'Atlantia seguirà atractiva a la base de la valoració fonamental de 27 euros que mantenen aquests experts del grup italià en solitari.

EL GOVERN ESPANYOL I LA CAIXA, CLAUS

De moment, el Govern espanyol, a través del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assenyalat que "amb estricte compliment de la legalitat, tenim clar que cal defensar l'interès general del país". Abertis és el primer operador d'autopistes d'Espanya, atès que gestiona 1.559 quilòmetres de vies de pagament, el 60% del total. A més, compta amb un 57% d'Hispasat, participació que s'elevarà fins al 90,6% després d'acordar comprar el 33,6% en mans de la francesa Eutelsat.

Per la seva banda, La Caixa ha decidit mantenir un perfil baix fins que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) autoritzi l'oferta inicial d'Atlantia. A més del 22,3% que controla el banc català, Abertis manté el 8,25% del seu capital en autocartera. Aquestes participacions sumen ja el 30,55% del capital. Des de CriteriaCaixa, han qualificat l'oferta com "amistosa" i esperen que primer obtingui les pertinents autoritzacions reguladores.

A més, el fons Capital Research controla el 13% del capital, el fons d'inversió Blackrock en controla el 3,3%, Lazard Asset Management, el 3,54%, Immobiliario Espacio, propietat de Grup Villar Mir, en manté el 1,74%, el fons The Vanguard Group, l’1,43%, CI Investors, l’1,28% i Norges Bank, l'1,10%. Aquestes participacions sumen el 25,39% del capital, de manera que si Atlantia aconsegueix el suport dels fons institucionals i de La Caixa, l'acceptació dels minoritaris serà secundària, ja que obtindria més del 50% del capital.

Noticias relacionadas

contador