ep archivo   vista de la sede de telefonica a 28 de noviembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'acord d'Orange i Másmóvil amb la Comissió Europea (CE) per a la seva fusió no tindrà un impacte rellevant per a Telefónica, segons expliquen els analistes.

  • 4,15€
  • 0,44%

En el cas dels experts de Bankinter, que aconsellen comprar el valor, amb un preu objectiu de 4,20 euros per acció, afirmen que “no es modifiquen les concessions (remeis) que han de concedir a tercers, en aquest cas Digi, segons el que s'ha anunciat al desembre, consisteixen en un acord majorista d'accés a la xarxa mòbil d'Orange/Masmovil i la venda de 60 MHz de freqüències radioelèctriques per 120 milions d'euros i després de l'acord s'espera que la CE aprovi formalment la fusió abans de la data límit del 22 de febrer.

A parer seu, es tracta d'"una notícia coneguda i esperada que hauria de tenir escàs impacte en la cotització de Telefónica. L'acord facilita l'aprovació de la fusió per part de la CE i, per part, la clarificació del panorama competitiu a Espanya". Digi, que ara fa servir la xarxa mòbil de Telefónica, podrà optar per fer servir la d'Orange o seguir amb Telefónica".

Segons la seva valoració, "aquest risc ja està descomptat en el preu de Telefónica i elimina altres escenaris més destructius per a aquesta com la venda de més espectre radioelèctric a Digi, que hauria enfortit la seva xarxa pròpia i per tant la seva competitivitat per estalviar costos majoristes i oferir preus més baixos. Digi utilitza ara la xarxa mòbil de Movistar, i creiem que és possible que prefereixi no traspassar els seus clients a la xarxa d'Orange".

Tot i això, afegeixen que "sí és previsible és que Digi intenti negociar una millora de l'actual contracte amb Movistar (actualment 350 milions d'euros anuals), que acaba al tercer trimestre del 2026".

En aquest sentit, afegeixen que “pel costat de les radiofreqüències, Digi comprarà 60 MHz repartits en 3 bandes de 20 MHz que podrà utilitzar a partir de setembre 2025. Amb aquesta quantitat de freqüències Digi no podrà donar cabuda a tots els seus clients (4,4 milions), encara que sí que podrà reduir parcialment la factura majorista amb Movistar”.

Per acabar, comenten que "això reduirà parcialment els ingressos majoristes de Telefónica a partir del tercer trimestre del 2026, però es podrien compensar amb la necessitat de Digi d'usar els equips de la xarxa de ràdio de Telefónica. Això asseguraria més a llarg termini a Digi com a client majorista i mitigaria la pèrdua d'ingressos majoristes. Els ingressos majoristes de Digi representen el 2,8% dels ingressos totals de Telefónica España i un 7,6% de l'Ebitda. A nivell grup, el pes és de 0,9 % i 2,7% respectivament”.

TREBALL POSITIU

Per part seva, els analistes de Banc Sabadell, que aconsellen comprar Telefónica, amb un preu objectiu de 5 euros, indiquen que "no esperem impacte rellevant per aquesta notícia, perquè els termes de l'acord es mantindrien en línia amb el que ja coneixem, si bé té un biaix positiu ja que s'aconsegueix no enfortir encara més la competència de Digi”.

"La nostra previsió és que Digi faci servir l'acord per negociar a la baixa el contracte amb Telefónica, però no decideixi trencar-lo pels costos associats a canviar d'operador", assenyalen.

contador