• El partit taronja no té intenció de donar suport a la moció presentada pel PSOE
ep ruedaprensasecretario generalcs jose manuel villegas 20180414142202
Europa Press

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha anunciat aquest divendres que exigiran al president del Govern, Mariano Rajoy, que convoqui eleccions per la situació creada després de la sentència de la trama Gürtel, advertint que en el cas que no ho faci donaran suport a una moció de censura "instrumental" dirigida a dissoldre les Corts i celebrar nous comicis, però no la de Pedro Sánchez.

No obstant això, és difícil que la situació que reclama la formació taronja vagi a materialitzar-se. I és que la Constitució impedeix dissoldre les Corts Generals i convocar eleccions quan hi ha una moció de censura en tramitació, segons figura a l'article 115 de la Carta Magna. Atès que està previst que la moció que ha presentat el PSOE aquest divendres s'aprovi dilluns i dimarts, el que marca l'inici de la tramitació, l'escenari que reclama Ciutadans seria impossible.

"La moció de censura del senyor Sánchez no té el suport de Cs; hem sentit que li donen suport els separatistes i els populistes, per això no podem sumar-nos-hi"

Aquest article regula la competència exclusiva del president del Govern per convocar eleccions generals, "amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres i sota la seva exclusiva responsabilitat". Però posa dos límits a aquesta decisió: "La proposta de dissolució no podrà presentar-se quan estigui en tràmit una moció de censura" i "no serà procedent cap nova dissolució abans que transcorri un any des de l'anterior".

El PSOE ha registrat aquest divendres una moció de censura contra Mariano Rajoy, amb la qual cosa, segons fonts parlamentàries consultades per Europa Press, de moment ja no té possibilitat la dissolució immediata de les Cambres. A més, el líder del Partit Socialista, Pedro Sánchez, ha confirmat que la seva intenció és governar i, més endavant, quan hagi solucionat els problemes que al seu judici ha creat el PP amb les seves polítiques, convocaria eleccions. Ciutadans ha deixat clar que, en aquest cas, no donarà suport als socialistes.

"La moció de censura del senyor Sánchez no té el suport de Cs; hem sentit que li donen suport els separatistes i els populistes, per això no podem sumar-nos-hi", ha afirmat el dirigent de la formació taronja en roda de premsa, insistint en diverses ocasions que ara mateix "necessitem un govern fort, i creiem que és moment d'una solució democràtica, donar la veu als espanyols, que es convoquin eleccions i que els espanyols poden decidir".

La seva intenció, ha explicat, és demanar a Rajoy que convoqui eleccions durant les pròximes setmanes i, "si s’hi nega i s'enroca, impulsarem una moció de censura instrumental". "Necessitem una sortida serena que solventi la crisi institucional del país. Cal afrontar un dels majors reptes que ha viscut Espanya, el del separatisme a Catalunya", i en Ciutadans creuen que "la solució no és que el senyor Rajoy surti de la Moncloa perquè entri el senyor Sánchez; la solució és donar la veu als espanyols convocant eleccions", ha dit Villegas.

"La corrupció del PP ha liquidat aquesta legislatura. Espanya no es pot permetre un govern i un president feble. Necessitem una democràcia forta que es pugui defensar davant el repte del separatisme", ha conclòs el dirigent taronja.

Noticias relacionadas

contador