• Aquesta informació es va fer pública després de la reunió de Trump amb l'actual presidenta Janet Yellen
cbjeromepowell

El membre de la Junta de Governadors de la Reserva Federal (Fed) Jerome Powell és el candidat favorit del president dels EUA, Donald Trump, per dirigir el banc central, han assegurat tres funcionaris del Govern al diari Político.

Les tres fonts citades pel diari especialitzat en política van advertir, però, que Trump encara no ha pres un decisió final. Powell compta amb el suport del secretari de Tresor, Steven Mnuchin, que dirigeix ​​la recerca del pròxim president de la Fed per encàrrec del mandatari, segons Político.

La informació es va divulgar després que Trump es reunís amb la presidenta de la Fed, Janet Yellen, mentre avalua si la tria a ella per a un nou mandat al capdavant del banc emissor. Yellen és candidata, junts amb altres quatre finalistes, a seguir dirigint l'organisme a partir de febrer pròxim, quan culmina la seva actual mandat.

Els altres candidats que estudia Trump són el principal assessor econòmic de la Casa Blanca, Gary Cohn, l'economista John Taylor, Powell, i Kevin Warsh, exintegrant de la Junta de Governadors de la Fed. Powell sembla ser el candidat que menys oposició trobaria per la seva confirmació al Senat dels EUA, va indicar Político, que basa aquesta afirmació en entrevistes a gairebé una dotzena de membres del Comitè Bancari de la cambra alta.

En una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras, Trump va admetre aquest dimarts que d'aquests cinc candidats "probablement" sortirà el nou president de la Fed. "Honestament, m'agraden tots ells, de veritat. Tinc un gran respecte per tots ells", va dir el president, en afegir que es decidirà en "poc temps".

S'espera que Trump prengui la decisió abans del 3 de novembre, quan iniciarà una llarga gira per Àsia.

Encara que durant la campanya electoral de 2016 Trump va criticar Yellen, la primera dona en presidir la Fed, per entendre que actuava de manera "política", el mandatari ha canviat d'opinió i ha arribat a expressar "respecte" per la seva "bona feina" al capdavant del banc.

Amb Yellen, la Fed va començar a una gradual normalització de la política monetària, amb tres pujades de tipus d'interès i l'inici de la reducció de la voluminosa cartera de deute que acaba amb l'agressiu estímul per reactivar l'economia dels EUA després de la crisi.

JOC DE TRONS A LA FED

L'elecció del nou president del banc central no és intranscendent, ja que l'economia dels Estats Units fa 100 mesos consecutius que està en expansió i la possibilitat d'una recessió, encara que sigui tan sols per estadística, és cada vegada més elevada. El pròxim president de la Fed haurà d’'emmotllar' la política monetària als EUA a l'agenda de Trump, amb l'objectiu que l'economia no caigui en recessió, almenys fins que se celebrin noves eleccions als EUA, previstes per a finals del 2020.

Una altra qüestió molt important, i potser la causa que Yellen no continuï al capdavant del banc central, és que Trump i el seu secretari del Tresor, Steven Mnuchin, volen impulsar una profunda desregulació del sector financer nord-americà, a la qual s'ha oposat Janet Yellen en repetides ocasions, l'última vegada a l'agost durant el Simposi de Jackson Hole.

Noticias relacionadas

contador