• Preocupen les demandes del nou Govern radical d'Itàlia, el que passi a Catalunya després de la retirada del 155 i l'impacte de la devaluació de les divises emergents en els comptes empresarials
brokerpowell22

L'IBEX 35 ha recuperat finalment aquest dijous els 10.200 punts que va perdre ahir. El selectiu espanyol ha tancat la sessió d'avui amb una pujada de l’1,04%, fins a situar-se als 10.216 punts, recolzat sobretot per dos dels seus 'pesos pesants', Inditex i Repsol.

Tot això, després de les caigudes de l'1% de la passada jornada. Estan començant a aflorar una sèrie de problemes que no agraden gens als mercats i que, a més, estan arribant de ple a l'índex espanyol. La incertesa pel que pugui passar a Catalunya davant la retirada de l'article 155, les preocupants notícies que arriben des d'Itàlia i la crisi de les divises emergents, que està impactant directament en múltiples empreses espanyoles, suposen un còctel que podria seguir pressionant el selectiu.

  • 11.096,60
  • 1,03%

No obstant això, durant la sessió d'avui ha predominat el verd. Així, els valors que més han pujat han estat Inditex (+3,91%), Siemens Gamesa (+2,97%) i Repsol (+2,03%). En el cas d'aquesta última, que ha tocat nous màxims, hi té a veure molt que el petroli estigui en màxims històrics. El barril de Brent, de referència a Europa, supera els 80 dòlars per primera vegada des de 2014.

Una notícia que també ha provocat que Gas Natural hagi pujat més d'un 1%, fins als 22,22 euros per acció, superant així també màxims històrics.

MÉS GUANYS I ALTRES BORSES

Pràcticament tot l'índex ha mostrat un bon comportament aquesta sessió. També les 'blue chips'. De fet, Telefónica ha aconseguit acabar la sessió amb lleus guanys (+0,20%) tot i l'impacte que pateix per la situació que està vivint l'Argentina i pel que aquestes circumstàncies suposen per als seus interessos allà: l'operadora està plantejant suspendre la sortida a borsa de la seva filial al país llatinoamericà.

No obstant això, hi ha hagut quatre valors que han acabat amb caigudes la sessió d'aquest dijous a l'IBEX: Cellnex Telecom (-2,14%) Indra (-2,01%), Merlin Properties (-0,89%) i Bankinter (-0,20%). A més, Grifols ha acabat totalment pla.

Fora d'Espanya, els principals parquets europeus han pujat moderadament aquest dijous, encara que els seus guanys han estat inferiors a les de l'IBEX 35. I a l'altre costat de l’oceà, Wall Street ha començat la jornada amb pèrdues, però s'ha capgirat i mostra pujades del 0,15% de mitjana en els seus tres principals índexs al tancament del mercat borsari espanyol.

POLÍTICA I MACROECONOMIA

Pel que fa a l'agenda del dia, aquest dijous s'ha conegut que el deute públic d'Espanya (del conjunt de les administracions públiques del país) va augmentar en 3.371 milions d'euros al març davant el mes anterior i arriba així als 1,116 bilions d'euros.

La notícia que els partits italians pretenen que el Banc Central Europeu (BCE) els perdoni 250.000 milions d'euros de deute "ha fet efecte als mercats", prossegueixen des de Danske Bank al seu informe diari. Les especulacions, però, van ser negades per una de les parts.

Mentrestant, els líders de la Unió Europea (UE) assisteixen aquest dijous a la cimera UE-Balcans a Sofia (Bulgària). La cimera és la primera reunió d'aquest tipus en 15 anys. Pel que fa a la resta, els Estats Units i la Xina reprenen les converses sobre les seves relacions comercials aquest dijous.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, després de les pujades d'aquest dijous es pot dir que hem recuperat el que ahir vam desfer. "Això ens deixa a molt curt termini i com a suport el nivell dels 10.100 punts i per sota i de major rellevància la zona dels 9.440-9.450 punts, abans resistència", explica. "I per dalt, pel costat de les resistències, tenim els 10.290 i els 10.400 punts (buit baixista)", afegeix l'expert.

"Per valors destaquem els nous màxims històrics de Repsol i de Gas Natural, que han pujat com no pot ser d'una altra manera pels 80 dòlars xifra a la qual ha arribat el petroli (barril tipus Brent)", indica Rodríguez. "Hem de fixar-nos també en la nostra operadora Telefónica, que s'està aferrant al suport dels vuit euros com un clau ardent, ja que aquest nivell es correspon amb un buit (gap) alcista deixat durant la sessió del 5 d'abril. O el que és el mateix, qualsevol possible recuperació de l'operadora passa perquè sí o sí es respecti aquest suport ", relata l'analista tècnic.

"Finalment, tenim Inditex, que en realitat és el principal responsable de les pujades del selectiu espanyol després d'una pujada del 3,91% (acumula una pujada del 23% des de mínims anuals). A poc més que escali posicions superarà de nou Santander com la companyia de més capitalització del nostre país", conclou José María Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador