• Els dos bancs catalans han estat els pitjors del selectiu amb caigudes de més del 3%
  • Ciutadans ha guanyat les eleccions a Catalunya, però no sumen els escons suficients
  • El bloc independentista aconsegueix 70 diputats, fet que ha empès l'IBEX a tancar el vermell
ep la liderciudadanoscataluna ines arrimadas 20171222000908
CIUDADANOS

L'IBEX ha perdut els 10.200 punts pressionat per la incertesa política de Catalunya. El selectiu s'ha deixat un 1,19% fins als 10.182 punts. Ciutadans ha guanyat les eleccions a Catalunya, però no sumen els escons suficients per aconseguir majoria. No obstant això, el bloc independentista aconsegueix 70 diputats, fet que ha empès l'IBEX a tancar en vermell i és que, segons els analistes, s'ha complert el pitjor escenari possible per al mercat. La caiguda ha estat semblant a la registrada del 2 d'octubre després del referèndum il·legal de l'1-O (-1,21%).

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els dos bancs catalans han estat els valors que han registrat el pitjor comportament de l'IBEX. Així, Caixabank s'ha deixat un 3,6% i Sabadell, un 3,43%. El resultat dels comicis ha tornat la incertesa política a Catalunya i el triomf dels independentistes podria posar en risc possibles inversions a la Comunitat i al país.

Gairebé tots els valors de l'IBEX 35 han tancat en negatiu, sobretot aquelles que tenen relació amb Catalunya, per exemple Merlin s'ha deixat un 1,8% o Inmobiliaria Colonial ha caigut un 1,9%. Cal destacar les caigudes en els cinc pesos pesants del selectiu en Banc Santander, del 2,15%, en BBVA, de l'1,47%, en Telefónica del 1,29%, en Iberdrola, de l'1% i en Inditex de l'1,1%.

Aquest divendres, només sis valors han tancat en positiu. Endesa ha estat que ha liderat les pujades, amb un avanç de l’1,23% fins als 18,9 euros. Crida l'atenció l'avanç del 0,55% amb què ha tancat Grifols, empresa catalana que no ha canviat la seva seu social, ja que el 60% dels ingressos de la companyia provenen dels EUA, per la qual cosa s'ha vist beneficiat per la reforma fiscal de Trump.

Tot i la pronunciada caiguda d'aquest divendres i de la de dijous, el selectiu espanyol ha tancat la setmana amb una pujada del 0,3%.

IMPACTE DE LES ELECCIONS

Les eleccions del 21-D a Catalunya han fet pujar Ciutadans com el partit més votat. No obstant això, el bàndol independentista compta amb majoria absoluta al Parlament. Davant d'aquest escenari, els analistes assenyalen Mariano Rajoy com el gran derrotat durant la nit electoral del passat dijous.

"Els resultats de les eleccions regionals de Catalunya són un toc d'atenció per al primer ministre espanyol, Mariano Rajoy, que va patir dues derrotes importants", destaquen els experts del banc alemany Berenberg. Al seu informe indiquen que el primer cop l’ha rebut per l'avanç dels tres partits pro-independentistes "tot i els esforços de Rajoy per reduir el poder del moviment independentista després de l’il·legal referèndum d'independència de l'1 d'octubre", indiquen.

En segon lloc, els analistes de l'entitat alemanya veuen com segona derrota la caiguda electoral del Partit Popular a Catalunya. "El mateix partit de Rajoy, el PP de centredreta, va acabar a l'últim lloc entre els principals partits i va aconseguir només 3 escons, 8 menys que durant les eleccions catalanes anteriors a 2015", destaquen. D'altra banda, Berenberg espera que el conflicte a Catalunya continuï, "encara que sense una nova escalada de tensió comparable als esdeveniments d'octubre".

Amb tot aquesta incertesa, la prima de risc s'ha vist afectada, i ha arribat a pujar un 4%, però ha tancat amb una caiguda propera al 2% fins als 104,7 punts.

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees han tancat en vermell. Així, el FTSE 100 de Londres només ha cotitzat mitja sessió i ha tancat a les 13:00 hores amb una caiguda del 0,15%. El CAC 40 de França s'ha deixat un 0,39% i el DAX 30 alemany, un 0,28%. A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street agafa aire abans de Nadal i els seus tres principals índexs cotitzen amb caigudes.

Pel que fa a l'agenda de dades del dia, destaca el PIB del tercer trimestre al Regne Unit. L'economia britànica va créixer un 0,4% durant aquest període en comparació del mateix trimestre de 2016. L'estimació difosa avui per l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS), l'última de les tres que realitza, corrobora la feta per l'organisme al mes passat.

A França també s'ha conegut el PIB del tercer trimestre. El país gal va créixer més del previst durant aquest període, un 0,6%. A més, es coneixeran els ingressos i despeses personals de novembre als EUA.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "el bon 'feeling' que ens deixava la sessió d'aquest dijous no ha servit de res, ja que al final aquest divendres hem desfet el caminat. I deixa tot tal com estava, en zona de ningú ". Així, afegeix que el problema una vegada més és que ens trobem més a prop de suports (9.900) que de resistències (10.600) i fins que no saltem per sobre dels màxims de novembre no hi ha res a fer.

"Si mirem als nostres veïns europeus les caigudes dels últims dies els han portat de nou a les bases dels moviments laterals de l'últim mes, per definició suport. I creuem els dits perquè no es perforin si no volem assistir a un nou tram correctiu ", explica l'expert. Almenys mentre no perforem el suport dels 9.900 punts podem dir que el caire de trading, en el pitjor dels casos, és lateral. D'altra banda recordar-los que les borses europees, igual que l'IBEX, ja no obren fins dimecres 27. "O el que és el mateix, només queden tres sessions per endavant per acabar l'any", conclou.

Noticias relacionadas

contador