• L'euro arriba al seu canvi més alt contra la lliura en vuit anys
cbdraghi69

Els mercats només tenen ulls ja per a Jackson Hole. Ningú s'ho vol perdre. I molt menys l'euro, que torna a escalfar aquest dimecres contra diverses de les principals divises del món per estrènyer encara més les femelles al president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi.

Especialment, destaca l'avanç de la 'moneda única' contra la lliura esterlina. L'euro s'aprecia un 0,3%, fins a les 0,92 lliures, el seu canvi més alt en vuit anys contra la moneda britànica. D'aquesta manera, dóna més arguments als que pronostiquen ja que l'euro arribarà a la paritat contra la lliura per primera vegada en la seva història. Morgan Stanley creu que ho aconseguirà al començament de 2018.

La divisa europea també reprèn els seus avenços contra el 'bitllet verd'. S'aprecia un 0,2%, fins a 1,179 dòlars.

Aquestes pujades confirmen l'ímpetu alcista mostrat per l'euro durant les últimes setmanes, una tendència que complica encara més la feina del BCE i de Draghi. Una moneda més forta redueix les pressions inflacionistes, perjudica l'exportació i genera un efecte similar a les condicions monetàries al qual provoca una pujada dels tipus d'interès.

Qualsevol gest de Draghi sobre la futura reducció de les compres de deute o sobre una suposada pujada dels tipus de dipòsit donaria encara més ales a l'euro

Aquests efectes contrasten amb els plans del BCE d'anunciar l'inici d'una progressiva retirada dels seus estímuls monetaris, els majors de sempre. Actualment, els tipus oficials es troben al 0%, els de dipòsit són al -0,40% i l'entitat segueix dedicant 60.000 milions d'euros al mes a la compra de deute al mercat (QE). Tot això, amb l'objectiu d'incentivar la concessió de crèdit i posar més diners en circulació per 'fabricar' inflació i creixement. No obstant això, la inflació continua clarament per sota de l'objectiu de la institució de situar-la per sota, però a prop, del 2% a mitjà termini -al juliol es va situar en l'1,3% -, i la fortalesa de l'euro dificultarà encara més que pugi fins a aquesta cota, amb el qual el BCE pot veure empès a retardar els seus plans.

Aquest escenari marcarà la intervenció que Draghi protagonitzarà aquest divendres al simposi monetari de Jackson Hole. Al mercat hi ha l'expectació que el banquer italià, que tornarà a la cita de Wyoming després de dos anys d'absència, podria aprofitar el seu discurs per aportar pistes sobre les futures intencions del BCE. No obstant això, l'empenta de l'euro pot obligar-lo a mostrar-se caut, perquè qualsevol gest sobre la futura reducció de les compres de deute o sobre una suposada pujada dels tipus de dipòsit donaria encara més ales a l'euro.

"L'especulació sobre una imminent reducció de les compres de deute o sobre una pujada dels tipus, amb els de dipòsit de tornada al 0%, permetria volar a l'euro", confirmen els analistes de Julius Baer. "Presumiblement, Draghi no aprofitarà per anunciar el terme de la relaxació quantitativa (QE). Això podria derivar en una apreciació de l'euro i una significant contracció de les condicions monetàries", sosté Thomas Meyer, analista i fundador de l'Institut d'Investigació de Flossbach von Storch.

Noticias relacionadas

contador