• La companyia enfila així la seva tornada al dividend després d'ingressar 1.024 milions per l'operació
Carlos Slim

FCC s'ha disparat un 5,5% aquest dilluns al Mercat Continu després d'anunciar la venda del 49% d'Aqualia al fons australià Global Infraestructure Fund (IFM) per 1.024 milions d'euros dissabte en un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, la constructora espanyola controlada per Carlos Slim enfilava la tornada al dividend després de reduir deute amb aquesta operació.

FCC

  • 12,70€
  • 0,32%

La venda d'Aqualia va suposar valorar la filial de serveis i infraestructures d'aigua en 2.090 milions d'euros, a més de permetre al grup de Slim tornar al pagament de dividends, suspesos des de 2013.

La companyia enfilava la tornada al dividend després de reduir deute per la venda del 49% d'Aqualia

FCC va indicar que destinarà els recursos obtinguts amb aquesta venda a reduir el seu endeutament i a altres "necessitats corporatives del grup". Al tancament del 2017, la companyia de construcció i serveis presentava un deute net de 3.579 milions d'euros, import equivalent a 4,3 vegades el seu benefici brut d'explotació (EBITDA).

D'aquesta manera, si FCC destina els fons d'aquesta desinversió a retallar aquest passiu, podria complir la ràtio de deute i EBITDA que els bancs li exigeixen per tornar a pagar dividend, situat en un deute inferior a quatre vegades l'EBITDA. El magnat mexicà començaria així a rebre retribució com a accionista de FCC per primera vegada des que el 2015 va desembarcar al capital de la constructora també participada per Esther Koplowitz.

Es tracta, a més, de la segona ocasió en què FCC utilitza Aqualia, considerada la 'joia de la corona' del grup, per retallar deute. L'any passat, en el marc del refinançament del gruix del seu passiu, la companyia va realitzar a través d'aquesta filial d'aigua una emissió de bons de 1.350 milions d'euros. La venda ara del 49% del seu capital, anunciada al passat mes de febrer, té lloc després que IFM li proposés una oferta de compra "per prendre una participació minoritària en la societat".

En el cas d'Aqualia, IFM es quedarà amb el 49% de la companyia, de manera que FCC seguirà mantenint la majoria i el control d'aquesta filial. En aquest sentit, FCC va indicar que, després de l'operació, Aqualia mantindrà les seves operacions i relacions comercials amb clients públics i privats, i la seva actual estratègia enfocada cap a la internacionalització.

A l'actualitat, Aqualia presenta un endeutament de 1.383 milions. En la seva estratègia d'internacionalització, un dels últims contractes aconseguits és la construcció d'una depuradora a Egipte per un import de 320 milions de dòlars (uns 270 milions d'euros) i el de gestió de l'aigua del port de Sohar a Oman.

VENDES A L'ERA SLIM

La venda d'Aqualia constitueix la segona important desinversió de FCC des que està sota el control del magnat mexicà Carlos Slim, després de la del negoci de ciment que tenia als Estats Units, que es va vendre a una companyia del mateix Slim.

La desinversió té lloc després de les realitzades durant el període de reestructuració i sanejament que FCC va emprendre el 2013, que precisament va suposar el desembarcament de Slim a la companyia, un procés que actualment està a punt de culminar. La tornada al dividend, suspès des de llavors, constitueix l'únic element que li resta a la companyia que presideix Esther Alcocer Koplowitz per recuperar plenament la normalitat.

Noticias relacionadas

contador