• El fons de Ray Dalio supera els 14.000 milions en 'curt' a les borses europees
cbraydalio3 short

Grans i líquides. Així han de ser les companyies en què un fons d'inversió s'ha de moure per construir-hi una posició 'curta' de grans dimensions i poder liquidar-la, és a dir, desfer el caminat i recomprar els títols venuts. Si parlem de borsa espanyola, Santander, BBVA, Telefónica o Iberdrola compleixen a la perfecció amb aquest retrat robot.

Bridgewater, el major 'hedge fund' del món, ha tornat a enfonsar els seus ullals sobre les quatre multinacionals espanyoles les quals va començar a testar a finals de gener. Santander, BBVA, Telefónica i Iberdrola tenen un pes una mica superior al 40% a l'IBEX-35, l'índex de referència de la borsa espanyola. Des de l'entrada en acció del fons fundat per Ray Dalio, l'índex s'ha desplomat al voltant del 7,5% en tot just dues setmanes.

A l'arrencada d'aquesta setmana, el 'hedge fund' nord-americà ha tornat a incrementar la seva posició curta en Santander (del 0,62% al 0,8%), en BBVA (del 0,62% al 0,8%) i, en menor mesura en Telefónica (0,66% al 0,7%) i en Iberdrola (0,65% al ​​0,71%). En tot just 14 dies, Bridgewater gairebé ha triplicat la seva exposició baixista a la borsa espanyola, passant de 650 a 1.650 milions d'euros segons les últimes dades registrades a la CNMV, i el seu valor en borsa.

La inversió baixista de Bridgewater a la borsa espanyola no és l'única a Europa. Com ja va informar la setmana passada Bolsamanía, el fons de Ray Dalio ha estès els seus tentacles baixistes sobre desenes de companyies a Itàlia i Alemanya fins a superar els 10.000 milions d'euros. Segons ha informat Bloomberg, l'aposta de Bridgewater sobre les borses europees ja superaria els 14.000 milions, entre elles, més de 1.000 milions contra Siemens, un dels gegants industrials d'Alemanya i un dels grans valors de l'Euro Stoxx 50.

Ray Dalio ha passat a ocupar un lloc protagonista als mercats des que es va celebrar el passat fòrum de Davos. De fet, les seves aparicions als mitjans s'han multiplicat des de llavors en paral·lel a la construcció de la seva posició curta. L'últim del fundador de Bridgwater ha estat advertir del risc de recessió a dotze mesos vista als EUA. Al gran baixista no li falten raons per situar l'economia nord-americana al final de cicle, després de gairebé deu anys de pujades i pujades a les borses des de 2009.

Un dels motius de fons de l'aposta contra Espanya i Itàlia, dos dels estats més endeutats del món, és la convicció baixista al mercat de bons que té Ray Dalio i l'equip gestor de Bridgewater. "Un augment de l'1% en els rendiments dels bons generarà el major mercat baixista que vam veure de 1980 a 1981", va advertir a Davos.

Dalio defensa la idea que el repunt de la inflació portarà la Fed a elevar els tipus una mica més del que està descomptant el mercat i això encendrà una crisi all mercat de bons mundial. En paral·lel, la recent reforma fiscal dels EUA ha obert el passadís perquè les grans multinacionals nord-americanes repatriïn el seu capital a l'estranger i deixin d'acudir a les subhastes de deute a Europa tant de bons sobirans com empresarials.

Noticias relacionadas

contador