• Abante Asesores considera que la renta variable sigue siendo atractiva
  • Estos expertos observan buenas oportunidades a largo plazo
  • Aunque otros analistas como Albert Edwards esperan más caídas
Wall Street, New York Stock Exchange, markets, traders, US, America

"Hem començat el 2016 amb fortes caigudes de les borses i unes sensacions semblants a les viscudes durant l'estiu, amb la Xina a l'epicentre de les preocupacions dels inversors. Unes fluixes dades d'activitat econòmica publicades a principis d'any al país asiàtic i una lleu devaluació del iuan enfront del dòlar han tornat a preocupar als inversors.

Tampoc no han ajudat els mecanismes de ‘curtcircuit’ que engegaven les autoritats xineses a l'inici de l'any –afortunadament ja desactivats- per tancar les borses en cas de produir-se caigudes del 7% durant la sessió i que han alimentat una espiral de vendes dels inversors detallistes".


És la visió de mercat dels experts d’Abante Asesores. "Comencen a publicar-se els informes dels bancs d'inversió amb previsions de caigudes fins a 20 dòlars, la qual cosa sol ser un bon indicador contrari després de moviments de preus tan estesos", afegeixen aquests experts.


XINA: L'ATERRATGE DE L'ECONOMIA NO SERÀ BRUSC

"En aquests moments de tensió, considerem que és important agafar una mica de perspectiva i mirar cap als fonaments econòmics abans de prendre decisions precipitades. El procés de transformació a la Xina d'una economia basada en la inversió a una altra centrada en els serveis i el consumo s'està desaccelerant. És previsible un alentiment del creixement econòmic aquest any fins al 6,0%-6,5%, des del 7% gairebé del 2015. Les fortes caigudes del seu mercat domèstic, en la nostra opinió, obeeixen més a factors tècnics que no pas fonamentals", afirmen Sobre Xina.


Sobre l'economia mundial, comenten que "les economies desenvolupades segueixen evolucionant positivament. S'estima un creixement mitjà proper al 2%. En el seu conjunt són grans beneficiàries d'un preu de petroli barat, ja que la demanda interna, és a dir, el consum, suposa unes dues terceres parts del PIB. En les economies emergents és on l'impacte de la caiguda de les matèries primeres constitueix en alguns casos un factor negatiu. Es preveuen de mitjana creixements del PIB propers al 4% per al 2016. Però amb grans divergències. La Xina i l’Índia s'espera que creixin a taxes superiors al 6%, mentre que països com ara Rússia o el Brasil mantindran taxes de creixement negatives. El món, on el PIB es reparteix entre països desenvolupats i emergents, creixerà prop d'un 3% el 2016 –el Banc Mundial acaba d'actualitzar la seva previsió al 2,9%-".


LA RENDA VARIABLE SEGUEIX SENT L’OPCIÓ PREFERIDA D'INVERSIÓ


Respecte dels beneficis empresarials, "les empreses es troben encara en un entorn propici per generar bones tornades, amb un creixement econòmic raonable, tipus d'interès baixos -sobretot a Europa- i costos reduïts (laborals, matèries primeres)".


A més, comenten que "en renda variable seguim veient les millors oportunitats a mitjà termini, més encara després de les caigudes dels dos últims mesos. El Japó, Europa i els països emergents ofereixen valoracions atractives, encara que en aquests últims mantenim una posició de prudència i reduïda exposició en les carteres. Seguim infraponderant els Estats Units en tenir una valoració més ajustada".


En la seva opinió, "el panorama econòmic no s'ha deteriorat de manera significativa durant els dos últims mesos. No obstant això, les borses han sofert un fort càstig, que considerem excessiu i una bona oportunitat per recompondre/incrementar els nivells de risc de les carteres de cara a una possible recuperació dels mercats".


NO TOTS SÓN VISIONS POSITIVES PER ALS MERCATS


Malgrat aquesta visió positiva de la renda variable per part d’Abante Asesores, la veritat és que no tot són visions positives sobre l'evolució de les borses. Albert Edwards, estrateg de Société Générale (SocGen) i conegut per les seves previsions pessimistes, assenyala que l’S&P 500 pot desplomar-se un 75% des del seu màxim històric, fins a 550 punts.


EL MERCAT A LA BAIXA A WALL STREET JA HA COMENÇAT


Les opinions d'Edwards no són noves, ja que aquest analista, conegut com un 'baixista permanent', mai s'ha mostrat convençut del mercat alcista que va començar el 2009 als Estats Units, malgrat que l’SP 500 ha aconseguit multiplicar per tres la seva valoració en aquests anys.


Edwards està convençut que Wall Street ja es troba en un mercat a la baixa, malgrat que aquest tipus de mercats són denominats així quan acumulen caigudes superiors al 20% des dels seus màxims. En la seva opinió, la caiguda de la producció industrial als Estats Units indica la primera fase de la recessió per a l'economia americana.


"L'anterior mercat a la baixa va marcar un mínim al març de 2009 quan l’SP va tocar els 666 punts. Crec que caurem per sota d'aquest nivell a l'actual mercat a la baixa", ha assenyalat Edwards durant una conferència amb inversors, en la qual s'ha presentat la previsió de SocGen per al 2016.


"Sembla que tot està coincidint en aquest moment. Crec que la gent normalment ve a aquest esdeveniment per saber a què s’ha d’enfrontar en el pitjor dels escenari i sentir-se bé. Però aquesta vegada he vist la gent molt nerviosa", ha explicat Edwards, segons ha publicat MarketWatch.


EDWARDS SEMPRE HA ESTAT MOLT CRÍTIC AMB LA RESERVA FEDERAL


Edwards ha estat un dels analistes més crítics amb la política monetària de la Reserva Federal dels Estats Units, a causa que considera que ha tingut efectes adversos per a l'economia i les borses, encara que sembli el contrari. "La futura carnisseria" és el resultat indirecte del programa d'estímuls monetaris llançat per la Fed després de la crisi financera. En la seva opinió, aquests estímuls només han servit per "inflar els preus dels actius fins a l'estratosfera".


Edwards ha assenyalat que "la bombolla de les matèries primeres i el boom de les inversions petrolíferes als Estats Units han estat conseqüència del programa QE de la Fed. La il·lusió de la prosperitat d'aquest boom ha esclatat ara".


MÉS SENYALS D'ALARMA AL MERCAT


Per la seva banda, Andrew Lapthorne, un altre dels experts de SocGen, comparteix la mateixa visió pessimista del seu col·lega Albert Edwards. Entre altres signes preocupants per al mercat, aquest expert ha observat que els inversors especialitzats a identificar els valors que millor acompanyen a la tendència del mercat han començat a comprar valors defensius.


Aquest gir dels inversors envers valors defensius és un senyal important sobre l’inici d’un mercat a la baixa. En opinió de Lapthorne, no cal llançar-se a comprar accions només perquè han baixat o "semblin barates. Però com les valoracions han pujat tant, estem lluny de veure accions atractives per valoració".

contador