• També hi ha grans valors en la seva cartera que s'aprofiten de les noves tecnologies, com el banc holandès ING
  • El vehicle va començar les seves operacions fa 23 anys per gestionar el patrimoni de la família Alierta, però ara té més de 1.000 inversors i 250 milions en actius
lierde
Juan Uguet de Resayre, Carlos Val-Carreres i Marta Zárate.Augustus Capital

La SICAV Lierde, d'Augustus Capital, segueix amb el seu procés de creixement i cap a la conversió en gestora de fons. Per això posa sobre la taula la rendibilitat anualitzada del 15,8% durant els últims 15 anys que aspiren a mantenir comprant "bons negocis" que prenen la davantera en el procés de digitalització de l'economia.

El vehicle ha complert ja 23 anys. En el seu moment va sorgir per gestionar el patrimoni de la família Alierta (entre d'altres, César Alierta, expresident de Telefónica), però es va obrir al públic i té més de 1.000 inversors i 250 milions en actius sota gestió. "No som ni 'value' ni 'growth'", han assegurat aquest dijous Juan Uguet de Resayre i Carlos Val-Carreres (a la foto al costat de Marta Zárate, directora de desenvolupament de negoci), socis fundadors d'Augustus Capital, la companyia que gestiona la SICAV que al seu torn està dipositada a Banc Sabadell.

Així, els dos gestors descarten 'encasellar' en un estil. Ni en aquell que es dedica a comprar empreses que estan barates per fonamentals, ni en aquell que adquireix companyies amb potencial per seguir creixent. "No són filosofies oposades. El 'growth' és un component del 'value' ", van sostenir ahir al III Dia de l'inversor, citant Bill Miller, exdirector d'inversions de Legg Mason.

Els experts defensen la inversió en empreses de petita capitalització, perquè recorden que un 77% de les empreses cotitzades que s'han revalorat més d'un 50% entre 2009 i 2016 valen menys de 1.000 milions d'euros. I també, perquè tenen menys analistes seguint-les, cosa que es tradueix en una major possibilitat de trobar joies fora del radar de la major part del mercat.

Entre les més de 600 empreses per les quals tenen models d'anàlisis realitzades per complir amb els seus criteris, expliquen que prefereixen negocis que s'aprofitin de la digitalització o en siguin part. Segons la seva opinió, són empreses amb capacitat de generar valor "de manera sostenible", que és el que afirmen que busquen en invertir, ja que consideren que "invertir barat no és garantia d'èxit. Hi ha molts components rellevants en les empreses que ja no són al balanç, com passava als temps de Benjamin Graham".

Hi ha molts components rellevants en les empreses que ja no són al balanç, com passava als temps de Benjamin Graham

La seva definició de "creació de valor" és el creixement del valor en llibres per acció més la rendibilitat per dividend en efectiu. En la seva cartera hi ha actualment una mica més de 50 valors, una xifra elevada per "diversificar i reduir el risc de possibles errors", expliquen. Com a exemple de les seves inversions, tenint molt present la digitalització de l'economia, posen damunt la taula deu empreses.

La primera és Reply, un proveïdor italià de solucions de digitalització que, entre d’altres clients, té el gegant britànic Vodafone. En computació al núvol els agrada l'alemanya Camcom IT Systeme. Un punt important de la nova era digital és la seguretat a la xarxa, com es va veure la setmana passada, per la qual cosa apunten a la francesa S&T.

En el big data destaca la companyia francesa Infotel i en el 'Internet de les coses' la consultora belga Econocom. També hi ha grans noms del sector financer que estan treballant en aquesta línia per reduir costos, com el banc holandès ING. El futur, opinen aquests gestors, també estarà marcat pel vehicle elèctric i autònom, per la qual cosa apunten l'alemanya Wella. Per la seva banda, els socis d'Augustus Capital creuen que el sector de la construcció i les infraestructures serà més eficient amb la digitalització i es recolzen en proveïdors de solucions tecnològiques com l'austríaca Strabag. El mateix passa en logística, sector en què inverteixen en Wincanton, o en el segment retail, amb la companyia francesa de decoració Maison du Monde.

"BRASIL TÉ POTENCIAL"

La SICAV també té 'blue xips' de l'IBEX com Santander o Telefónica, dos valors castigats aquest dijous en borsa amb la tempesta política sorgida al Brasil davant d’un àudio en què presumptament el president, Michel Temer, parla de suborns. El real brasiler es desploma més d'un 6% respecte a l'euro després de conèixer la notícia, cosa que ha estat una garrotada per les cotitzades exposades.

"No canvia res per Telefónica i Santander. Al Brasil el pitjor ha passat ja, amb diversos anys de recessió. Les coses estan començant a millorar i la previsió és que lideri el creixement a Llatinoamèrica ", asseguren Joan Uguet de Resayre i Carlos Val-Carreres. "A curt termini pot afectar la política, però és un país amb molt potencial", afegeixen.

Un altre valor de l'índex de la Borsa de Madrid que han tingut fins fa poc és DIA. "Ens agradava, però hem patit molt amb el valor", admeten, encara que no per la presència desmesurada de baixistes, amb el 23,61% del capital. "Vèiem un problema de creixement a superfície comparable. Mentre que l'economia creix amb força les vendes 'like for like' (comparables) augmenten menys d'un 1%. Tot i que creiem que tenen negocis infravalorats pel mercat a l'Argentina i el Brasil el valor ja ha pujat un 20% el 2017 i no n’estàvem segurs. Té marges alts alhora que molt deute, de manera que si cauen pot ser un problema", argüeixen sobre la cadena de supermercats.

Noticias relacionadas

contador