• La lliura es deixa un 0,7% després de la publicació de l'enquesta
cbtheresamay23

L'avançament electoral de tres anys de la primera ministra Theresa May podria derivar en un disgust pel partit conservador britànic. A només dues setmanes de la cita amb les urnes del 8 de juny, els 'tories' lideren les enquestes d'intenció de vot en només cinc punts, quan fa tot just 15 dies ostentaven un folgat avantatge de 20 punts sobre els laboristes. No obstant això, l'última enquesta de YouGov/Times mostra que el socialdemòcrata Jeremy Corbyn ha retallat distàncies fins a situar-se en un 38% d'intenció de vot, davant del 43% que té ara May. La reacció de la lliura no s'ha fet esperar i ha arribat a caure un 0,8%, fins a l’1,2830 dòlars.

El sondeig s'ha fet públic coincidint amb la represa de la campanya electoral després de la pausa que els partits van acordar després de l'atemptat terrorista de Manchester en què van morir 22 persones i 64 van resultar-ne ferides en finalitzar un concert de Ariana Grande. L'enquesta de YouGov / Times també indica que el suport als Liberal Demòcrates i al UKIP s'ha incrementat lleugerament, en un 10% i un 4%, respectivament.

El cingle pel qual s'han lliscat els conservadors des de la publicació dels manifestos electorals dels dos partits demostra, segons l'estudi d'intencions de vot, que el missatge dels laboristes ha aconseguit calar molt millor entre l'electorat que el dels 'tories'. Comparat amb els percentatges obtinguts fa una setmana, quan la distància entre els dos partits era de nou punts percentuals, May ha caigut un 4%, després de fer públiques les propostes que recolzen la reducció del suport estatal als votants de més edat, una iniciativa que podria soscavar el suport als conservadors d'una bona part del seu electorat, especialment entre les classes benestants.

El sondeig ha mostrat que els enquestats van opinar que els laboristes tenen les millors polítiques per la gent gran i els pensionistes, així com els joves i el servei de salut finançat per l'Estat. Els conservadors van ser vistos com més forts a l'economia i Brexit.

L'evidència que la victòria de May no està tan assegurada com fins ara es creia, ha provocat una venda d'onades en la lliura

LA LLIURA PATEIX PER LA PRIMA DE RISC POLÍTICA

L'enduriment de la campanya electoral i l'evidència que la victòria de May no està tan assegurada com fins ara es creia, han provocat una venda d'onades a la lliura, que posa terra pel mig amb el màxim de vuit mesos que va aconseguir el passat 18 de maig, a l’1,3048 dòlars. Ha arribat a cedir un 0,7% durant la sessió, fins preus propers a l’1,2860 dòlars -mínim d'una setmana- tot i que es recupera moderadament.

La idea que una ferma victòria de May, que ampliaria els 330 diputats que ostenta la Cambra dels Comuns i que li permetria avançar amb fermesa en les negociacions amb Brussel·les sobre el Brexit havia mantingut la divisa apuntalada. Però queda clar per als analistes, com Craig Erlam, d’Oanda, que "l'impuls que ha rebut el Partit Laborista pot arribar a convertir el resultat electoral en una derrota humiliant per a la líder conservadora i el seu partit".

"Les vendes que està patint la lliura, sumades al declivi d'ahir estan posant la divisa en una posició molt incòmoda. És més, la pèrdua del nivell dels 1,3000 dòlars, predisposa el cable (lliura / dòlar) a aguditzar les seves caigudes i prosseguir fins als 1,2800 i els 1,2750 dòlars com a objectius assolibles", indica l'analista d’Oanda. Michael Hewson, de CMC Market que aposta també per un retrocés temporal fins a l'àrea dels 1,2840 dòlars, com a primer objectiu.

Noticias relacionadas

contador