• El deute net de Carillion ronda als 900 milions de lliures esterlines
  • La filial del Banc Santander al Regne Unit, entre els creditors de la constructora
carillion sign

El grup britànic de construcció i serveis Carillion ha anunciat aquest dilluns la seva entrada en "liquidació forçosa amb efectes immediats", una vegada que les negociacions que s'han finalitzat aquest cap de setmana amb els seus creditors.

  • 0,14£
  • 0,00%

"Tot i els considerables esforços, les converses no han tingut èxit i el consell de Carillion ha arribat a la conclusió que no hi havia una altra alternativa que entrar en liquidació forçosa amb efectes immediats", ha informat l'empresa en un comunicat.

D'aquesta manera, abans de l'obertura de la Borsa de Londres s'han suspès de negociació les accions del grup de construcció i serveis, que compta amb una plantilla d'uns 43.000 treballadors, i s'ha presentat davant els tribunals la sol·licitud de liquidació de la companyia.

"Anticipem que l'administrador concursal oficial de sol·licitar al tribunal la designació de PricewaterhouseCoopers com a gerent especial per actuar en representació de l'administrador i anticipem que es donarà ordre a aquest efecte", ha afegit l'empresa.

El col·lapse de Carillion arriba després que aquest cap de setmana hagin fracassat les negociacions amb els seus bancs creditors, incloent-hi HSBC, Santander UK i RBS, per aconseguir una nova línia de crèdit de 300 milions de lliures (338 milions d'euros) davant la negativa d'aquests a estendre una línia de finançament sense la implicació directa del Govern, segons apunta 'Financial Times'.

El deute net de Carillion ronda els 900 milions de lliures esterlines (1.013 milions d'euros) i un dèficit de pensions d'uns 580 milions de lliures (653 milions d'euros), mentre que la seva valoració borsària ha caigut per sota de 100 milions de lliures (112 milions d'euros), després que les seves accions hagin baixat un 90% l'últim any.

EL BANC SANTANDER, UN DELS SEUS CREDITORS

Els bancs internacionals i britànics estaven entre els grans creditors de la constructora. Precisament les entitats financeres han estat les que s'han negat a Carillion que pogués aconseguir més finançament a curt termini. Durant les reunions mantingudes per mantenir en flotació la companyia dedicada a la rajola, es trobava el Banc Santander, que no ha volgut revelar de moment quin serà l'impacte després de la fallida. Segons diversos analistes, la quantia s'eleva a una forquilla d'entre 50 i 100 milions d'euros.

De la mateixa manera, el Banc Santander tampoc ha fet pública quina era la implicació de l'entitat en Carillion i caldrà esperar a finals de gener, un cop que presenti resultats la filial de la companyia espanyola, perquè se sàpiga.

FERROVIAL GARANTEIX ELS CONTRACTES

El grup britànic d'infraestructures i serveis Amey, filial de Ferrovial, ha assegurat que es troba en disposició de prestar els serveis compromesos en aquells contractes adjudicats en societats conjuntes amb la fallida Carillion, que aquest dilluns va informar de la seva entrada en liquidació forçosa.

Amey ha indicat que diverses 'aliances d'empreses' formades amb Carillion són adjudicatàries de contractes de manteniment del Ministeri de Defensa del Regne Unit, afegint que els termes d'aquests contractes impliquen que Amey seguirà prestant aquests serveis després de la fallida del seu soci.

En aquest sentit, la companyia ha explicat que durant les últimes setmanes ha estat treballant en l'elaboració de plans de contingència amb l'Organització d'Infraestructura de Defensa i amb l'Oficina del Gabinet per garantir que efectivament pot continuar gestionant els contractes.

"Amey confirma que està totalment preparada per seguir servint les seves obligacions contractuals sense efectes adversos per als empleats de les societats conjuntes o de la cadena de subministrament", ha indicat l'empresa.

NEGOCIS AL SECTOR PÚBLIC

"És un dia molt trist per a Carillion", va reconèixer Philip Green, president de l'empresa, que va destacar els "enormes esforços" realitzats durant els últims mesos per reestructurar la companyia.

"Durant els últims dies, però, hem estat incapaços d'aconseguir el finançament per recolzar el nostre pla de negoci i, per tant, amb el més profund pesar, hem arribat a aquesta decisió", ha afegit.

La constructora britànica, responsable d'edificis emblemàtics al Regne Unit com la Royal Opera House o la galeria Tate Modern, s'encarrega de prestar serveis públics a hospitals, línies de ferrocarril i el passat mes de juliol es va adjudicar contractes per a la construcció de la línia d'alta velocitat que connectarà Londres amb el Nord d'Anglaterra.

En aquest sentit, el president de Carillion ha assenyalat que el Govern britànic prestarà el finançament necessari que sigui requerit per l'administrador oficial per al manteniment dels serveis públics per part de Carillion.

contador