• L'entitat mantindrà l'esquema de tres pagaments en efectiu i un amb 'scrip dividend'
  • La rendibilitat per dividend de Santander s'eleva fins al 3,8%
ep ana botin presidentasantander
B.SANTANDER

Banc Santander elevarà el dividend un 5% aquest any, fins a aconseguir els 22 cèntims per acció amb càrrec dels resultats de 2017, la qual cosa suposa una rendibilitat per dividend del 3,8% sobre els 5,7 euros en els quals cotitzen els títols aquest divendres, en moure's amb lleus pèrdues. L'entitat presidida per Ana Botín, a més, mantindrà l'esquema de pagaments amb tres abonaments en efectiu i un amb el 'scrip dividend'.

  • 4,48€
  • 1,51%

L'anunci de la presidenta es produeix durant la junta general d'accionistes del banc, que se celebra avui a Santander i que acapara l'atenció dels inversors a Espanya (amb permís dels successos internacionals entre els Estats Units i Rússia per Síria). La pujada és d'un cèntim respecte a aquest any, quan la retribució a l'accionista s'ha situat a 21 cèntims, un 5% més que el 2015, quan va ficar la tisorada des dels 60 cèntims de l'exercici anterior. En total, el banc destaca que incrementa el seu dividend un 20% entre 2015 i 2017.

Hi haurà tres pagaments en efectiu de 0,06 euros, xifra que s'incrementarà en total en un 9% respecte a l'abonament en efectiu realitzat amb càrrec dels resultats del 2016. El pagament restant es realitzarà mitjançant el programa de dividend flexible o 'scrip dividend', en el qual l'accionista pot triar si cobra en efectiu o amb noves accions.

Una modalitat que a l'entitat coneixen com 'Santander dividend opció' i que la pròpia Botín té l'objectiu d'anar eliminant, a línia amb la resta de cotitzades espanyoles, ja que la millora empresarial i l'eliminació de l'avantatge fiscal amb la qual es podia evitar tributar aquest dividend, estan bandejant una moda que es va popularitzar a la borsa espanyola als pitjors moments de la crisi.

La presidenta, segons declaracions que recull Europa Press, ha qualificat de "positiva" la política del banc que inclou aquest augment del dividend que s'ha sotmès a l'aprovació per part de la junta d'accionistes, així com el repartiment amb càrrec dels resultats del 2016 de 0,21 euros, dels quals tres ja n’han estat abonats i queda un pagament de 0,055 euros pel maig. Santander "avui és el banc millor valorat d'Europa a raó d’1,3 vegades el valor tangible per acció", assegura Ana Botín. La presidenta ha destacat a més que aquest any l'entitat va a "seguir invertint en tecnologia, destinant a aquesta fi 1.900 milions d'euros a l'any".

REELECCIÓ D'ANA BOTÍN

Com estava previst, la junta d'accionistes de Santander ha aprovat aquest divendres la reelecció d'Ana Botín, del conseller delegat de l'entitat, José Antonio Álvarez, i del vicepresident Rodrigo Echenique com a consellers executius, segons recull Europa Press.

Els accionistes també han votat a favor de la reelecció com a conselleres de l'expresidenta de Sareb Belén Romana i d'Esther Giménez-Salines, així com la ratificació de Homaira Akbari, consellera delegada de la consultora Aknowledge Partners, que va ser nomenada consellera independent el setembre passat.

Durant la seva intervenció a la junta, Botín ha posat en valor la incorporació de Akbari al consell, que "ha reforçat notablement els coneixements i experiència" tant en l'àmbit de la transformació digital com en l'internacional.

L'assemblea d'accionistes ha donat el seu vistiplau també, com és habitual, als comptes anuals, així com la gestió i l'aplicació del resultat, i també ha votat a favor d'autoritzar el consell d'administració perquè pugui augmentar el capital en una quantia nominal màxima de 3.645,58 milions d'euros, en una o diverses vegades i a qualsevol moment en el termini de tres anys.

D'altra banda, els accionistes han aprovat delegar al consell d'administració la facultat perquè, en el termini d'un any explicat des d'aquest divendres, pugui assenyalar la data i fixar les condicions, en tot el que no sigui previst per la pròpia junta, d'un augment de capital amb emissió de noves accions que, per un import de 500 milions d'euros, s'acorda per la mateixa junta general d'accionistes.

A més, informa Europa Press, els accionistes han aprovat delegar al consell la facultat d'emetre valors de renda fixa, participacions preferents o instruments de deute d'anàloga naturalesa que inclou cèdules, pagarés o warrants no convertibles.

Els accionistes han aprovat també aquest divendres la política de remuneracions dels consellers per als exercicis 2017, 2018 i 2019, així com la fixació de l'import màxim de la retribució anual a satisfer els membres del consell i la ràtio màxima entre els components fixos i variables de la remuneració total dels consellers executius i altres empleats. A més, han aprovat l'aplicació de plans retributius que impliquin el lliurament d'accions o d'opcions sobre títols de la companyia.

En concret, han aprovat que s'estableixi una ràtio màxima del 200% entre els components variables i fixos de la remuneració total dels consellers executius i de determinats empleats pertanyents a categories les activitats professionals de les quals incideixin de manera significativa dins el perfil de risc del grup.

Els beneficiaris d'aquest acord són els consellers executius de Santander, els alts directius, els empleats que assumeixen riscos o que exerceixen funcions de control, així com altres treballadors que perceben una remuneració global que els inclou al mateix barem de remuneració que el d'aquestes categories.

També s'ha acordat l'aplicació del segon cicle del Pla de Retribució Variable Diferida i Vinculada a Objectius Plurianuals, un sistema de retribució que inclou el lliurament d'accions del banc o de drets sobre elles i que preveu incentius per als propers anys als consellers executius de banc, directors generals, country heads i altres directius rellevants dels principals països on opera el grup.

Aquest pla també implica el lliurament (immediata o diferida) d'accions del banc en el marc de l'aplicació de la política de 'buy-outs' del grup aprovada pel consell d'administració i l'aplicació d'un pla d'estalvi voluntari destinat als empleats de Santander UK, de societats del seu subgrup i de les restants societats de grup domiciliades al Regne Unit en què el Grup tingui una participació directa o indirecta d'almenys el 90% del capital.

Noticias relacionadas

contador