• Encara que hi ha incertesa, afegeix que l'economia ho està fent "molt bé"
ep presidentela reserva federal fed de estados unidos jerome powell
FED

La inflació als Estats Units no es descontrolarà com als anys 70. És el que pensa el president de la Reserva Federal dels EUA, Jerome Powell.

Durant la seva intervenció a la reunió de banquers centrals organitzada pel Banc Central Europeu (BCE) a Sintra, Portugal, Powell ha comentat que la Fed té ara molta més experiència que fa 50 anys en controlar els preus, de manera que no considera adient comparar la situació actual amb la registrada des de 1966 fins al 1970, quan la inflació es va disparar des del 2% fins al 5%.

Powell ha centrat el seu discurs en la política monetària en moments d'incertesa i amb mercats laborals en situació de plena ocupació, com és el cas actual dels EUA. El banquer central ha dit que l'economia nord-americana ho està fent "molt bé" i que el mercat laboral és "especialment robust".

En aquest escenari, ha comentat que la inflació s'ha situat molt a prop de l'objectiu del 2% establert per la Fed, tot i que ha afegit que cal comprovar si es manté en aquests nivells "de manera sostinguda". En qualsevol cas, ha considerat que la situació actual "garanteix de manera sòlida augments continuats dels tipus d'interès".

Powell ha esmentat que les previsions anticipen que la taxa d'atur baixarà fins a nivells del 3,5% i es mantindrà en aquest percentatge durant "un període de temps extens", com va passar a finals dels anys 60. I ha recordat que des de 1966 al 1970 la taxa d'atur es va mantenir per sota del 4%, mentre la inflació va avançar des del 2% el 1965 fins al 5% el 1970.

No obstant, ha precisat que "una altra diferència important respecte a la dècada de 1960 és que la inflació ha estat baixa i estable durant un període prolongat, cosa que ha ancorat molt millor les expectatives d'inflació". En la seva opinió, "els legisladors d'avui tenen una major apreciació del paper que juguen les expectatives en la dinàmica dels preus i un compromís més clar per mantenir una inflació baixa i estable".

Tot i això, també ha assenyalat que hi ha "una alta incertesa" pel fet que ningú sap exactament quina és la taxa natural d'atur actualment ni el paper que està jugant la baixa inflació en la posició cíclica de l'economia. Una altra incertesa és fins on pot arribar l'actual cicle econòmic sense que es produeixi una excessiva adopció de riscos per part del sistema financer o un elevat endeutament.

En aquest sentit, Powell ha recordat que les últimes dues recessions als EUA han estat provocades per desequilibris financers, de manera que vigilar els mercats és una de les principals tasques dels reguladors. "Veig que les vulnerabilitats financeres dels EUA són moderades i estan en línia amb el llarg termini", ha assenyalat.

En la seva opinió, "si bé, alguns preus d'actius són alts en comparació amb els estàndards històrics, no veig senyals amplis d'endeutament excessiu o palanquejament. A més, els bancs tenen nivells molt més grans de capital i liquiditat que abans de la crisi".

Noticias relacionadas

contador