• Defensen que el sistema de pensions és perfectament sostenible si s’hi dediquen els recursos necessaris
jubilados manifestacion congreso
EUROPA PRESS

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, s'ha trobat aquest dijous amb una mobilització massiva de jubilats a tot Espanya, que han sortit als carrers en defensa del sistema públic de pensions. Els pensionistes defensen que el sistema és perfectament sostenible si s’hi dediquen els recursos necessaris, i carreguen contra la pujada "de merda" aprovada pel Govern de Mariano Rajoy aquest any, del 0,25%, que es queda molt lluny del repunt de l’IPC, fet que es tradueix en una pèrdua de poder adquisitiu.

Els jubilats han anunciat que tornaran a manifestar-se per unes "pensions dignes" els propers 1 i 15 de març

Les manifestacions, que han arrencat al migdia a diverses ciutats espanyoles, i que seguiran succeint al llarg de la tarda, han estat convocades pels sindicats CCOO i UGT junts amb altres associacions i col·lectius en defensa de les pensions públiques, que s'han registrat al Congrés dels Diputats un escrit en el qual demanen "trencar el bloqueig polític de PP i Ciutadans" per canviar l'actual legislació de pensions.

L'objectiu d'aquestes mobilitzacions, que estan sent massives (per exemple, a Madrid un miler de jubilats han tallat el trànsit davant de la Cambra baixa, mentre que a Bilbao han col·lapsat els carrers amb una 'marea marró' que ha sorprès pel seu poder de convocatòria), és pressionar el Govern perquè adopti les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions, a més d'expressar el descontentament amb les mesures actuals.

Els jubilats protesten contra les reformes empreses per l'Executiu del PP, perquè, diuen, "suposaran una retallada per a les pensions presents i futures". De fet, molts dels manifestants han explicat les dificultats que travessen per arribar a final de mes, atès que el nivell de vida ha pujat mentre que les pensions tot just s'han revalorat durant els últims anys.

Tot i que les mobilitzacions d'aquest dijous, a les quals s'han adherit més de 80 ciutats per reclamar "pensions dignes", no seran les úniques. Els jubilats tornaran a pressionar el Govern de Mariano Rajoy amb altres dues concentracions els propers 1 i 15 de març. En aquest cas, les protestes s'emmarcaran en la campanya posada en marxa pel sindicat UGT, sota el nom #LazonMarrón, contra la "miserable" pujada del 0,25% de les pensions per a aquest any.

Els pensionistes asseguren que "la situació del sistema ha arribat al límit", per la qual cosa han decidit sortir als carrers per denunciar que "el Govern fomenta els plans de pensions privats mentre retalla les pensions públiques". És més, els convocants de la protesta remarquen que aquest és un problema de tota la societat, no només dels jubilats, per la qual cosa insisteixen que "no es pot deixar la lluita pel futur de les pensions únicament a les seves mans".

Reclamen que es posin en marxa mesures que augmentin el poder adquisitiu dels pensionistes i garanteixin la viabilitat del sistema públic, com "la revaloració d'acord amb el creixement econòmic i l'IPC". A més, es demana "la reforma immediata de les fonts de finançament", de manera que el sistema no només es financi a través de cotitzacions, sinó també amb impostos. Els convocants asseguren que és "fonamental" eradicar el dèficit de la Seguretat Social "acabant amb les bonificacions a la contractació, finançant les despeses de la Seguretat Social des dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) i destapant les bases de cotització".

BÁÑEZ PARLA DE MÉS I MILLORS PENSIONS

Precisament la ministra d'Ocupació i Seguretat Social ha concedit una entrevista aquest dijous a la cadena Antena 3 durant la qual ha assegurat que el Govern treballa "perquè cada dia hi hagi més i millors pensions", i per a això, ha explicat, és indispensable que segueixin creixent tant l'economia espanyola com l'ocupació. "Són la garantia del sistema, que és viable amb el pacte i la responsabilitat de tots", ha assegurat Báñez.

La responsable de la cartera ha afirmat també que el sistema espanyol "és un dels millors d'Europa", i ha aprofitat per demanar "confiança" als pensionistes sobre la seva viabilitat futura. De fet, ha presumit que des que el PP va arribar al Govern, "la pensió ha pujat un 16%". "El sistema de pensions és viable i té futur", ha remarcat Báñez.

Noticias relacionadas

contador