• El petroli arriba a aquesta cita en màxims de dos anys
  • Els inversors podrien aprofitar la decisió de l'OPEP per prendre beneficis després del ral·li que ha registrat el cru aquest any
vladimir putin  2017 01 17
Wikimedia Commons

Per fi va arribar el dia. L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) decideix aquest dijous si s'estén les retallades de producció de cru actuals, situats als 1,8 milions de barrils diaris. El dubte està en el temps d'aquesta extensió (s'especula que els prorrogarà en nou mesos més), però també en la quantia d'aquestes retallades (es dóna per fet que es mantindran als 1,8 milions de barrils, però els analistes no tenen clar que així sigui i tampoc esperen que això es concreti avui) i en si Rússia donarà suport o no la decisió del càrtel.

I és que l'OPEP assumeix 1,2 milions de barrils d'aquests 1,8 milions. Són els grans productors 'no-OPEP', amb Rússia al capdavant, els que s'encarreguen de retallar aquests 600.000 barrils restants. "Sembla que hi ha algunes preocupacions sobre si Rússia podria posar-hi traves. Hi ha certa preocupació que una prolongació de la congelació de la producció deixaria el camp obert als productors d'esquist dels Estats Units, que ja estan bombant a nivells rècord", assenyala Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets. Amb tot, Hewson afegeix que "la pregunta més important no és si hi haurà o no extensió, sinó quant de temps durarà l'extensió".

Tot i que aquesta setmana han sorgit aquests dubtes al voltant de Rússia, el cert és que la majoria espera que doni suport a la decisió de l'OPEP. Els experts d’RBC Capital Markets apuntaven en un recent informe que els interessos de Vladímir Putin passen per mantenir un preu del cru estableix. "Els seus objectius polítics i estratègics clau es reforçaran amb un petroli més sòlid i una venda massiva del cru després de la reunió de l'OPEP no seria òptima de cara a les eleccions del pròxim any", assenyalen aquests analistes.

Per als experts de Barclays, l'interessant no és quant durarà aquesta extensió sinó la quantia de les retallades, detall que no creuen que es conegui al llarg d'aquest dijous. "El 30 de novembre és poc probable que els països membres proporcionin claredat sobre els nivells de producció el 2018, deixaran que el mercat presumeixi que les retallades es mantindran intactes. Aquesta seria una suposició errònia en la nostra opinió. No esperem que aquests nivells romanguin estàtics durant 2018", advertien en un informe publicat a la setmana passada.

El petroli arriba a aquesta cita amb l'OPEP en màxims de dos anys (el barril Brent se situa actualment als 63 dòlars). El ral·li que ha experimentat aquest any és una de les raons per les quals són molts els analistes que creuen que la decisió de l'OPEP d'aquest dijous es prendrà com a excusa per veure una correcció, que seria molt més gran si decebés i no complís amb la previsió d'estendre les retallades en nou mesos.

L'OPEP té previst celebrar una sessió oberta, a la qual podran assistir els mitjans, que començarà a les 10:00 hora espanyola. Posteriorment, arrencarà una sessió tancada al migdia. La reunió amb els ministres de petroli dels països 'no-OPEP' tindrà lloc a les tres de la tarda, a la qual seguirà una conferència de premsa conjunta després de la reunió. És habitual que, enmig de tot aquest procés, hi hagi filtracions i declaracions creuades.

Noticias relacionadas

contador