• Contra l'euro, la moneda del Regne Unit aguanta entre les 0,9200 i les 0,92500 lliures, des dels mínims de gairebé vuit anys del 29 d'agost
  • El dòlar es manté al voltant del canvi de les 1,29 unitats contra la lliura
cblibradown

La tercera ronda de negociacions sobre el Brexit ha deixat mala boca. Els encarregats de dirimir els termes del divorci a un i altre costats del Canal de la Manxa no han pogut dir allò que "a la tercera va la vençuda” i han seguit donant voltes sobre les qüestions fonamentals de la separació: la factura que el Regne Unit ha d'assumir i l'estatus dels ciutadans de la Unió Europea. I els operadors del mercat de les divises s'han deixat portar enterament per la creixent incertesa que arriba des de Londres i Brussel·les per condemnar la lliura davant els seus principals rivals.

Tant és així que la divisa britànica ha rubricat a l'agost el seu pitjor mes des d'octubre, quan el ‘flaix crash' en la seva operativa va provocar un infart de proporcions èpiques als mercats. A més, l'euro ha aconseguit superar el canvi de 0,9300 lliures per primera vegada des de novembre de 2009, un màxim de gairebé vuit anys arribat al 29 d'agost, coincidint amb la jornada en què la moneda comunitària va superar els 1,2000 dòlars per primera vegada en 31 mesos. En el cable, l'operativa ha estat menys convulsa, al voltant dels 1,2900 dòlars, no obstant això, a prop estan encara els mínims d'un mes que tocava el 24 d'agost, molt a prop dels 1,27500 dòlars.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, l'euro/lliura, "després de confirmar figura de volta per sobre de la resistència de les 0,8850 lliures (ara suport) tenim l'encreuament intentant deixar enrere la resistència que presenta en els màxims d'octubre a les 0,9270 lliures", indica José María Rodrígez, analista de Bolsamanía. "Per sobre d'aquesta resistència, amb comoditat i en espelmes setmanals, tornaríem a tenir un altre renovat senyal de fortalesa, de continuïtat alcista, amb objectiu en els màxims històrics que l'encreuament va arribar al gener de 2009 a les 0,98045 lliures. Moviments correctius a part la veritat, és que la tendència d'aquest encreuament, en termes de mitjà termini, no pot ser més alcista", arrodoneix l'analista.

Els operadors creuen que el supervisor monetari britànic no mourà fitxa i, en canvi, els membres del BoE es dedicaran a apuntalar verbalment la lliura

La debilitat de la moneda indica que els operadors han decidit ignorar els senyals que mana el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) que una pujada de tipus està pròxima i s'han enfocat exclusivament en el procés negociador. I les perspectives no són gens favorables. De fet, Michael Barnier, negociador cap de l'UE s'ha mostrat clarament pessimista i ha assenyalat que no hi ha hagut progressos de cara al següent fita al calendari d'octubre.

QUAN PITJARÀ EL BOTÓ DE LES PUJADES EL BOE?

Mentrestant, des del BoE segueixen arribant els missatges que els tipus han de pujar aviat. L'últim a tornar a alertar en aquest sentit ha estat Michael Saunders, un dels dos membres amb dret a vot al Comitè de Política Monetària del banc central que és partidari d'un increment en el preu del diner. Concretament, ha expressat les seves preocupacions sobre que el BoE hagi d'augmentar les taxes a corre-cuita al futur, ja que hi ha un risc potencial que la política actual de tipus propers al 0% danyi l'economia i el creixement.

Però els operadors creuen que el supervisor monetari britànic no mourà fitxa i, en canvi, els membres del BoE es dedicaran a apuntalar verbalment a la lliura en ordre de mantenir a ratlla la inflació. No obstant això, Kallum Pickering, economista de Berenberg indica que el 'Brexit' no és suficient perquè els tipus es mantinguin sense canvis.

"Els riscos a curt termini després del vot de Brexit no s'han manifestat de manera seriosa. El BoE s'espera que la inflació general romangui per sobre de la meta del 2% durant els propers quatre anys. Mentrestant, preveu un creixement del PIB real proper a la tendència a mitjà termini", afegeix l'expert. "D'acord amb el recent senyal del BoE que té intenció de reforçar la seva política a mig termini, busquem un augment de la taxa al novembre de 2017", preveu Pickering "seguit d'un enduriment molt gradual a partir de llavors per tornar la inflació al seu objectiu del 2%", afegeix l'economista de Berenberg.

Noticias relacionadas

contador