• Trump necessita també l'aprovació del Senat...
  • ...on els membres del seu partit difereixen en els temps i apartats d'aquesta reforma
dollar trump

La reforma fiscal és el gran somni de Donald Trump. El president dels Estats Units es va comprometre amb el seu electorat a una important retallada dels impostos, sobretot, per a la classe mitjana i les empreses. Una promesa que té pressa per complir. Per a això, aquest dijous, el mandatari ha fet un discurs davant els republicans de la Cambra de Representants, abans que aquests votessin el projecte de llei a la cambra baixa.

Els republicans necessitaven 218 vots per donar llum verda a la reforma fiscal. El partit compta amb 241 membres a la Cambra baixa dels 435 totals. Durant la votació, finalment, la mesura ha aconseguit el suport amb 227 vots. Amb l'aprovació d'aquest projecte de llei, Trump ha aconseguit el seu primer pas per poder signar-lo i convertir-lo en llei. Una mesura que el president ha reiterat en diverses ocasions que s'espera que estigui a punt, per poder signar-lo, abans de Nadal.

El principal punt d'aquesta reforma fiscal és rebaixar l'impost d'empreses fins a 20% des de 35% actual i mantenir la reducció per a les empreses nord-americanes. A més, també inclou una simplificació dels trams de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de set a quatre: 39,6%, 35%, 25% i 12%. Una retallada, principalment, per a les rendes mitjanes i baixes.

Aquest nou escenari fiscal de Trump també inclou, entre d'altres punts, un incentiu per tenir fills. Aquesta reforma augmenta el crèdit que rebran els que tinguin fills, des dels actuals 1.000 fins als 1.600 dòlars per fill i una prima familiar de 300 dòlars per cada fill no dependent. Però el president ha hagut de frenar alguns apartats del seu ambiciós pla per no xocar amb el seu propi partit. Aquest pla implica un augment del dèficit pressupostari d’1,5 bilions de dòlars durant la pròxima dècada, i molts d'ells s'oposen a qualsevol increment en l'endeutament federal.

UN SENAT 'REBEL'

L'aprovació d'aquest projecte llei a la Cambra de Representants sembla gairebé assegurada. I la pilota de la reforma fiscal saltarà rumb al Senat. Així ho consideren els analistes d’Accendo Markets: "El vot d'aquesta nit serà un obstacle relativament fàcil de superar". No obstant això, recorden que tot i així l'administració Trump està lluny de tirar endavant aquesta reforma ja que "té una majoria molt més prima al Senat (52 de 100), i la cambra alta està proposant un projecte de llei".

Donald Trump vol tenir la reforma fiscal llista per signar per Nadal i poder posar en marxa aquest mesura el 2018

Una divisió entre les dues cambres nord-americanes que s'està notant al mercat. "Les esperances d'aquesta retallada d'impostos de Trump han ajudat a impulsar gran part de la recent escalada del mercat a nivells rècord. L'entesa entre les dues parts és a prop. Les dues càmeres estan d'acord a buscar profundes retallades d'impostos", afirma Accendo Markets.

Però el Senat difereix en certs punts. En concret, des de la Cambra alta s'inclouen certes modificacions en la deducció d'impostos estatals i locals i el gravamen al patrimoni. D'altra banda, Cambra de Representants i Senat estan d'acord amb la rebaixa al 20% de l'impost de societats, encara que des del Senat són partidaris d'impulsar-lo el 2019 i no ara mateix, com demana Trump.

El president espera que la cambra baixa aprovi el projecte de llei de reforma fiscal aquest dijous, per després prendre un descans parlamentari amb la festivitat d'Acció de Gràcies el proper 23 de novembre. Després d'això, començarà un complicat mes perquè el Senat també doni el vistiplau a la reforma abans de Nadal. Aquest mateix dimecres ja ha trobat el seu primer obstacle des de la cambra alta. El senador republicà Ron Johnson de Wisconsin ha indicat de forma pública que s'oposa a aquesta reforma fiscal. Per tant, encara que aprovi avui l'examen, sembla que Trump té un dur repte per davant i des del mercat no es perdrà detall d'aquest procés.

NO AGRADA A TOTS ELS RICS

El Partit Demòcrata ha titllat aquesta reforma com un "regal als rics". I fins i tot aquest dilluns un grup de 400 milionaris nord-americans va mostrar públicament el seu rebuig a la reforma fiscal de Trump. "Els vam demanar que s'oposin a qualsevol legislació que exacerbi encara més la desigualtat", van assenyalar els membres de l'associació Riquesa Responsable (Responsible Wealth) en una missiva dirigida als membres del Congrés.

Aquesta carta està signada per milionaris mediàtics dels Estats Units com l'inversor George Soros o la productora cinematogràfica Abigail Disney. Responsible Wealth, associació a la qual pertanyen centenars de persones de les classes més altes de la societat nord-americana, considera que el projecte de llei comportaria "profundes retallades" en diversos "serveis fonamentals", com ara l'educació o les ajudes en sanitat.

A més, indiquen que "la reforma fiscal republicana beneficiaria de manera desproporcionada individus rics i empreses amb recursos", critica la carta, que denuncia a més que, si s'aprova el projecte de Llei, els milionaris podrien "transferir llegats massius als seus hereus" sense pagar impostos.

Noticias relacionadas

contador