• El rand sud-africà, el real brasiler, la rupia indonesia i la resta d'emergents aprofiten el retrocés del dòlar
  • Goldman aposta pel Thai baht de Taiwan o el pes de Filipines
peso mexicano

El pes mexicà ha ressorgit davant la reculada que el dòlar dels EUA ha experimentat després del discurs inaugural del president nord-americà, Donald Trump. La divisa asteca ha continuat amb el seu avanç, guanyant-li al seu rival nord-americà un 0,8% en l'inici de setmana, que se sumeixi a l'1,7% que la moneda s'havia apreciat el divendres.

Així, la moneda cotitza en màxims de dues setmanes, en els 21,415 unitats per cada dòlar i s'allunya dels mínims històrics en els 22 pesos per cada dòlar aconseguits l'11 de gener. Durant tota la jornada de la presa de possessió de Trump, la moneda mexicana va protagonitzar intenses fluctuacions en el seu canvi, però va aconseguir tancar el dia obertament a l'alça contra el ‘bitllet verd’.

Analistes i experts coincideixen a assenyalar que els operadors estan deixant-se portar per la incertesa provocada pel discurs del magnat, en el qual va posar l'accent principalment en el proteccionisme, fet que va eclipsar qualsevol esment a les polítiques fiscals i econòmiques. “El temor que recorre tant comprats com a governs de tot el món és que l'impuls de les mesures proteccionistes de Trump impactin en els volums de comerç mundial”, indica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

Goldman aposta pel Thai baht de Taiwan o el pes de filipines

La moneda nord-americana ha vist com la ‘bombolla Trump’, que ha impulsava al dòlar més d'un 3% només en el primer mes des del seu nomenament, s'està esquerdant per moments. La divisa ha cedit una bona part dels guanys que ha atresorat en els dos últims mesos, reprenent les pèrdues que va iniciar després que el nou president assenyalés que el dòlar estava ‘massa fort’. A més, la insistència de Trump en les polítiques de “America first” (Amèrica primer) i l'absència de propostes específiques van decebre als inversors que esperaven detalls sobre els plans de Trump per impulsar el creixement o reduir els impostos.

ELS EMERGENTS PROMETEN

La situació que viu el pes mexicà es repeteix en altres divises dels mercats emergents. El rand sud-africà també l'ha guanyat un 0,7% a la moneda nord-americana, el real brasiler, més d'un 5%, fins a preus en els 3,1691 reals, màxims de dues setmanes. La rupia indonèsia o el pes filipí també s'aprecien fins a màxims de més de 10 dies.

Aquest panorama coincideix amb el fet que les signatures d'inversió es fixen en les monedes dels països en desenvolupament que més han sofert des de la victòria del republicà en passat 9 de novembre. En concret, Goldman Sachs aposta pel Thai baht de Taiwan i pel pes de filipines. Els motius que ofereix en banc nord-americà són el creixement econòmic de Taiwan i Filipines. Els experts de l'entitat també indiquen que la rupia indonèsia podria ser una divisa a tenir en compte, però es mantenen neutrals en la divisa per l'elevada exposició internacional del mercat de deute el país.

Noticias relacionadas

contador