• L'elèctrica està infravalorada en un 15% enfront de les empreses purament regulades
  • En la seva opinió, és el moment òptim perquè Iberdrola afronti una gran reestructuració
ep ignacio galan
El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez-Galán

"És el moment oportú per remodelar el negoci. Diverses oportunitats de creixement estan emergint per Iberdrola (Estats Units, Brasil, noves renovables) i pensem que el grup estaria millor preparat per explotar la dinàmica del mercat si separés el seu negoci d'infraestructura (85% del benefici) del seu negoci mercantil". És la visió dels analistes de la companyia nord-americana Citi a un informe recent.

  • 11,46€
  • -0,61%

Així de clars són els experts del banc nord-americà en analitzar l'elèctrica presidida per Ignacio Sánchez Galán, les accions de la qual cotitzen a prop de màxims històrics, per sobre de 7 euros, amb una capitalització borsària de gairebé 45.000 milions d'euros.

"En la nostra opinió, això augmentaria la flexibilitat financera, milloraria el focus de la directiva i reforçaria la història de l'acció, ja que desbloquejaria valor", afegeixen aquests experts. "Un grup reposicionat seria més àgil per aprofitar la consolidació del mercat i beneficiar-se d'una menor beta que el que es percep actualment, a llarg termini, per un cost menor del deute", afegeixen.

Després d'aquesta anàlisi, augmenten el preu objectiu fins a 8 euros des de 7 euros i reiteren el seu consell de 'compra'. El retorn anual esperat és de gairebé el 16%, per un potencial alcista en borsa de l’11,3% i una rendibilitat per dividend del 4,6%.

Citi distingeix entre els actius regulats d'Iberdrola i el seu negoci mercantil. "Per separat excel·lents, junts ofereixen un descompte", afirma el banc nord-americà. "Veiem els actius regulats i mercantils d'Iberdrola com d'alta qualitat. En qualsevol cas, el valor cotitza amb un descompte del 15% sobre la seva ràtio preu/benefici esperada per al 2020 enfront dels números purament regulats i les seves concessions hídriques de llarg termini no són apreciades pels inversors".

En la seva opinió, "una escissió cristal·litzaria el valor dels dos actius i permetria al grup suportar un deute addicional d'entre 5.000 i 8.000 milions d'euros per finançar el creixement i impulsar el benefici per acció (BPA)".

OPCIONS ESTRATÈGIQUES

Sobre les opcions estratègiques per a Iberdrola, Citi espera una "consolidació" als Estats Units després del gran comportament borsari que ha tingut Avangrid. Alhora, la reestructuració del negoci al Brasil també ofereix oportunitats interessants. Això, combinat amb el nou cicle d'inversions en renovables a Europa, suggereix una reestructuració dels negocis d'Iberdrola.

"Pensem que una escissió dels negocis d'infraestructures i de mercat permetria al grup explotar millor el seu balanç, tancar la bretxa de valoració amb les empreses purament regulades i cristal·litzar el valor de la seva cartera mercantil d'alta qualitat. Aquestes oportunitats no estan descomptades en el preu actual d'Iberdrola", assenyalen aquests analistes.

En la seva opinió, les elèctriques integrades, que compten amb negoci de generació i subministrament al mateix temps que amb negoci d'infraestructures (xarxes i renovables) són "ineficients" i en alguns casos "disfuncionals", perquè els seus models operatius són molt diferents i els seus models financers actualment són oposats.

En aquest escenari, "Iberdrola no és l'excepció a la regla". Malgrat els seus actius d'alta qualitat, tant en xarxes, concessions hídriques i generació de baixa emissió, Citi opina que l'actual estructura del grup, que combina actius regulats amb la generació i el subministrament comercial, redueix la valoració del grup, l'efectivitat de la seva estratègia i la seva flexibilitat financera.

"De fet, malgrat la seva limitada exposició al negoci comercial, el valor cotitza amb un descompte enfront de les empreses purament regulades i la seva habilitat per gestionar el balanç és limitada. Mentre se centra en les xarxes globals i les renovables, el grup està perdent quota al mercat de subministrament del Regne Unit i Espanya, ja que els seus clients d'electricitat han baixat un 0,5% el 2015 i un 0,6% el 2016", expliquen.

ESCISSIÓ O VENDA D'ACTIUS

Si Iberdrola portés a terme aquesta estratègia i s'escindís en dues empreses diferents, Citi calcula que el negoci de xarxes regulades i d'actius renovables tindria una ràtio de deute net/EBITDA de 4 vegades, per sota de la mitjana del sector de 5,1 vegades.

Això li permetria un endeutament addicional d'entre 5.000 i 8.000 milions d'euros per a operacions corporatives al Brasil i als EUA i per accelerar el seu pla d'inversions o també per oferir un dividend especial o anunciar un programa de recompra d'accions. El negoci d'infraestructures cotitzaria a una ràtio preu/benefici esperat per al 2020 de 16,3 vegades, en línia amb els seus competidors però amb un balanç més fort.

D'altra banda, l'escissió del negoci de generació i de subministrament d'electricitat permetria a Iberdrola cristal·litzar el valor d'aquests actius, que per a Citi estan "materialment infravalorats" pel mercat. Com a exemple, els actius de generació hídrica, amb una capacitat instal·lada de 9,7 gigawatts (GWS) aporten a l'EBITDA uns 600 milions d'euros anuals i gaudeixen de concessions a llarg termini (fins 2045 en alguns casos).

"Un grup més centrat en el negoci mercantil podria explotar el desenvolupament del negoci de subministrament a Espanya, en oferir nous serveis que ara no són apreciats pels inversors", expliquen des del banc nord-americà.

La seva conclusió és que Iberdrola ha d'aprofitar l'actual "bon moment dels mercats financers" per accelerar un profund canvi estratègic amb especial atenció a la consolidació als Estats Units i Brasil, el nou cicle d'inversió de renovables a Europa i la consolidació del negoci de generació i subministrament a Europa.

"Una Iberdrola reestructurada estaria millor posicionada per beneficiar-se dels canvis del mercat i explotar millor el seu balanç", conclou Citi.

Noticias relacionadas

contador