Cataluna-bandera-2

L'IBEX ha tancat la sessió amb signe negatiu coincidint amb la votació de la declaració d'independència al Parlament de Catalunya. La primera jornada d'aquesta setmana també ha estat marcada per una nova onada de dades econòmiques procedents de la Xina i un nou capítol del rescat de Grècia.

  • 0,006€
  • 0,00%
  • 11.322,000
  • -0,14%

En tancar la sessió, l'IBEX-35 baixa un 1,22%, fins a 10.325,20 punts. A la resta de borses europees encara els ha anat una mica pitjor, ja que els principals índexs tanquen el dia amb caigudes de l'1,4% de mitjana. El pitjor resultat ha estat per a la borsa de Lisboa, que ha baixat gairebé un 4%. Mentrestant, la prima de risc espanyola, que s’havia mantingut estable després de l’aprovació de la resolució independentista, ha escalat fins a 131 punts en el tancament.

La jornada d'aquest dilluns, que ha coincidit amb un festiu a Madrid, ha estat marcada per l'actualitat política amb la votació al Parlament de Catalunya de la declaració d'independència presentada per Junts pel Sí i la CUP, que ha tirat endavant gràcies a la majoria absoluta d'escons que sumen aquestes dues formacions. Després d'aprovar-se la declaració, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat la interposició d'un recurs davant el Tribunal Constitucional per frenar el desafiament dels partits sobiranistes.

Amb les properes reunions del Banc Central Europeu i la Reserva Federal programades per al mes de desembre, Daniel Murray, responsable d'estudis d’EFG Asset Management, creu que «ara que els resultats han deixat de ser els protagonistes, estem buscant catalitzadors». «Podríem imaginar una situació en què els mercats podrien anar a la deriva fins que arribin aquestes cites», assenyala.

ECONOMIA

L'OCDE ha publicat aquest dilluns les seves previsions econòmiques, en què ha millorat tres dècimes el creixement per a l'economia espanyola, fins al 3,2%, per a aquest 2015. No obstant això, la previsió per al 2016 es redueix una dècima, fins al 2,7%.

L'organisme internacional ha advertit de «riscos a la baixa» a causa de la «possible incertesa política i els seus efectes sobre l'agenda nacional de reformes», en referència a les eleccions generals que tindran lloc el 20 de desembre. L'OCDE també considera que aquesta situació podria veure's agreujada davant la possibilitat d'una desacceleració a Europa.

Aquest dilluns s'obre un capítol més en el rescat de Grècia. L’Eurogrup es reuneix per avaluar les reformes del programa d'ajuda que el Govern d'Alexis Tsipras ha posat en marxa, una condició prèvia per al desemborsament de 2.000 milions d'euros corresponents al primer tram del tercer rescat.

El comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris de la Unió Europea, Pierre Moscovici, ha assegurat que l'acord es produirà «en els propers dies». Per la seva banda, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, assegura que encara hi ha «temes oberts» per tancar abans de «fer més passos».

A més, aquest dilluns s'han publicat les dades d'importacions i exportacions de la Xina corresponents al mes d'octubre, que van ser pitjors del que esperaven els analistes. Com està passant últimament sempre que es publiquen indicadors sobre el gegant asiàtic, aquesta nova dada ha revifat les preocupacions per la salut de l'economia mundial.

«Hi ha alguna precaució en la banda dels consumidors i en el sector de les exportacions que prové dels dubtes sobre l'economia xinesa i els mercats emergents en conjunt», indica Pierre Mouton, gestor de fons de Notz, Stucki & Cie, en declaracions a Bloomberg. «Les dades econòmiques de la Xina no són gaire bones, de moment».

EMPRESES

Abengoa tanca com el millor valor de l'IBEX-35, amb una pujada del 10,87%, després d'anunciar diumenge que Gestamp es convertirà en el primer accionista del grup, amb un 28% del capital.

Brussel·les ha aprovat aquest dilluns la fusió de les embotelladores europees de Coca-Cola. Aquesta operació tindrà com a resultat l’embotelladora independent d'aquesta marca més gran del món, que prestarà servei a més de 300 milions de consumidors de 13 països.

Fitch ha rebaixat un graó la nota de Volkswagen, fins a «BBB+», amb perspectiva negativa. L'agència considera que l'escàndol de les emissions de gasos contaminants ha posat en evidència una manca de control intern al grup alemany, i adverteix de l'impacte econòmic en els comptes de la companyia.

contador