• Les retrocessions de les gestores de fons als distribuïdors queden prohibides, llevat que beneficiïn al client
cbmifid short

El Govern per fi ha aprovat durant el Consell de Ministres d'aquest divendres el Reial decret llei pel qual es modifica el text refós de la Llei del Mercat de Valors, de manera que s'avança en la transposició de MiFID II. Aquesta fórmula finalment escollida va ser avançada per Bolsamanía aquesta mateixa setmana.

Per a això, el Ministeri d'Economia ha comunicat que desenvoluparà posteriorment un altre reial decret en el qual es recollirà el contingut "més reglamentista" del projecte i que permetrà completar la transposició de MiFID II.

Segons ha informat, la seva transposició està motivada per la urgència, ja que el termini va vèncer el 3 de juliol de 2017 -la Comissió Europea ja va interposar una demanda davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per incompliment, amb proposta de sanció- i perquè la seva incorporació a l'ordenament jurídic "és fonamental per evitar l'erosió de la competitivitat de les empreses de serveis d'inversió nacionals i d'Espanya com a destinació d'inversions europees i estrangeres".

Així, la nova norma permet reforçar la protecció a l'inversor, incrementar el nivell d'exigència i concreció en les obligacions d'informació al client, i el grau de control que s'exigeix ​​sobre qualsevol circumstància que afecti els conflictes d'interès de les empreses de serveis d'inversió respecte al marc contemplat per MiFID I.

MiFID II atorga noves facultats de supervisió a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i concreta les obligacions de cooperació entre aquest organismes, les autoritats nacionals supervisores de la UE i l'Agència Europea de Mercats i Valors (ESMA, per les seves sigles en anglès).

SUCURSAL D'ENTITATS ESTRANGERES I RETROCESIONES DE FONS

Entre les seves principals novetats, s'estableix l'obligatorietat que les empreses de serveis d'inversió de tercers estats tinguin una sucursal a Espanya quan prestin serveis d'inversió a clients minoristes en territori nacional.

D'altra banda, es prohibeixen els incentius o retrocessions en la prestació del servei d'assessorament financer per part de les comercialitzadores en la venda de productes generats per les gestores, és a dir, fons d'inversió, amb l'objectiu de millorar la gestió i eliminar el conflicte d'interès de la comercialitzadora a l'hora de seleccionar els productes més adequats per als seus clients. Només estarà justificada la seva percepció quan millori la qualitat del servei prestat al client i el beneficiï.

El reial decret també estableix l'obligació de dissenyar productes de conformitat amb un procés coherent i amb una correcta identificació de clients potencials per assegurar que el producte és convenient per al tipus de client al qual es dirigeix, uns procediments que hauran de ser aprovats pel mateix consell d'administració. L'anàlisi ha de garantir que, un cop definit el client al qual es dirigeixen, les característiques del producte financer responen a les necessitats i particularitats d'aquest grup de clients.

A més, les ESI hauran de desenvolupar un registre que inclogui les comunicacions telefòniques i electròniques relacionades amb l'execució d'ordres dels clients per millorar les tasques de supervisió de la CNMV i el control intern de l'entitat.

Finalment, s'inclouen a l'àmbit d'aplicació de la directiva els dipòsits estructurats i s'estableix que les entitats de crèdit que comercialitzen aquests productes han de complir amb les normes relatives al bon govern de l'entitat, disposar de mesures d'organització interna i mesures per evitar els conflictes d'interès, complir les obligacions sobre registre d'enregistraments i respectar determinades normes de conducta relatives a la classificació de clients, disseny de productes i remuneracions.

contador