piggy bank

Els estalviadors tenen clares quines seran les seves apostes per al 2016: optaran pels fons d'inversió i pels plans de pensions per poder tenir una mica d'efectiu per a possibles imprevistos. Això és el que es desprèn del quart baròmetre de l'estalvi elaborat per l'Observatori Inverco, que revela que la majoria d'estalviadors es defineixen a si mateixos com a conservadors.

En concret, en relació amb els factors que més té en compte l'estalviador a l'hora d'escollir un producte, la seguretat, la rendibilitat i la confiança són els tres més importants. I respecte a com valoren els estalviadors els atributs de cada producte, la rendibilitat i la liquiditat són les característiques més apreciades dels fons d'inversió i de renda variable, mentre que en els plans de pensions, els dipòsits, les assegurances i la renda fixa prevalen la confiança i la seguretat.

Així mateix, quant als motius d'estalvi, disposar d'un racó per a imprevistos es manté com el motiu principal de l'estalvi per a la meitat dels espanyols, mentre que per a 3 de cada 10 ho és complementar la pensió pública. Només un 7% ho fa per obtenir avantatges fiscals.

EL PERFIL DE L'ESTALVIADOR

Segons destaca l’Observatori Inverco, des del 2009 s'ha incrementat considerablement el nombre d'estalviadors que afirmen tenir un perfil conservador. Actualment 6 de cada 10 (62%) s'identifiquen amb aquest perfil, mentre que 3 de cada 10 es defineixen com de perfil moderat (33%) i tan sols un 5% es consideren dinàmics.

En aquest sentit, la majoria dels estalviadors conservadors són dones, d'aproximadament 44 anys, que contracten els productes a través de la seva oficina bancària; en el cas del perfil moderat, es tracta principalment d'homes, de 42 anys de mitjana, que contracten els productes de manera presencial a través de la seva oficina bancària i amb el seu assessor de banca privada.

L'estalviador dinàmic sol ser home, de 43 anys; les seves inversions estan pensades per a un període superior a 1 any, i a l'hora de contractar els seus productes aquest estalviador confia en les webs d'entitats financeres i, després, en la seva oficina bancària.

COM S'INFORMEN ELS INVERSORS?

L'oficina bancària es manté com el primer lloc on van els estalviadors a l'hora de sol·licitar informació sobre on invertir (60%), però les webs de les entitats (41%) i els assessors de banca privada (29%) han incrementat la seva rellevància. A l'hora de contractar un producte, 8 de cada 10 persones prefereixen fer-ho de manera presencial, mentre que la resta trien opcions en línia (webs, banca telefònica, assessor no presencial).

Respecte a les fonts generals d'informació sobre inversió, 3 de cada 4 estalviadors busquen aquesta informació a través de l’ordinador, i un 33% ho fa a través del telèfon mòbil.

contador