coronavirus-trump-et-les-democrates-s-entendent-sur-un-programme-d-aide

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dimarts la seva decisió de suspendre el finançament dels Estats Units a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) mentre duu a terme una "revisió del paper" que l'organisme ha jugat en la pandèmia del coronavirus. Acusa l'OMS d'"encobrir" la malaltia.

El mandatari nord-americà ha declarat durant la roda de premsa diària del grup de treball del coronavirus a la Casa Blanca que la revisió tindrà en compte "el paper de l'OMS en la mala administració i encobriment de la propagació del coronavirus".

Així mateix, ha assegurat que, mentre els Estats Units imposava restriccions de viatges a la Xina durant els primers estadis de la pandèmia, l'OMS "es va oposar" a les mesures que implantava la seva Administració.

"Altres nacions i regions que van seguir les recomanacions de l'OMS i van mantenir les seves fronteres obertes a la Xina van accelerar la pandèmia a tot el món", ha afegit, segons la cadena de televisió CNN. "La decisió d'altres grans països de mantenir els viatges actius va ser una de les grans tragèdies i oportunitats perdudes des dels primers dies", ha asseverat. Al seu judici, les restriccions de viatge "funcionen per la mateixa raó que funcionen les quarantenes".

En aquest sentit, Trump ha assenyalat que el Covid-19 podria haver-se contingut amb unes xifres de mortalitat més baixes si no hagués estat per "la falta de transparència de la Xina". També ha assegurat que l'OMS no va informar abans sobre els perills del virus, com ara que podia contagiar-se de persona a persona.

A més, ha suggerit que les decisions de l'OMS, que opina que "està molt centrada en Xina", poden haver causat un augment de les morts per coronavirus, i que l'organisme no ha reconegut els seus propis errors, que han estat "molts". "Hi ha hagut moltes morts pels seus errors", ha criticat.

Els Estats Units destinen més diners que cap altre país a l'OMS, ha recordat a la cadena de televisió CBS. "No és una qüestió de diners, però no està bé", ha insistit el mandatari estatunidenc. De manera paral·lela, ha explicat que els fons que els Estats Units destina a l'OMS es redirigiran a d'altres grups d'ajuda sanitària mundial.

Trump, que ha llançat dures crítiques a l'organisme durant els últims dies, ja havia amenaçat amb congelar els 500 milions de dòlars (457 milions d'euros) amb els quals els Estats Units contribueix a l'OMS.

Després de la roda de premsa, l'assessor comercial de la Casa Blanca, Peter Navarro, ha intervingut a Fox News i ha defensat la decisió del mandatari nord-americà, al·ludint al fet que l'OMS té "sang a les seves mans". "Bàsicament van ocultar informació", ha criticat Navarro. "No van anomenar-ho una pandèmia fins molt després que uns altres ho haguessin fet legítimament", ha agregat.

"Tenen sang a les seves mans. Crec que el president Trump té tota la raó d'iniciar una recerca completa de com va passar això i quin podria haver estat el paper de la Xina, perquè no podem tenir una Organització Mundial de la Salut que ens falla en una pandèmia i això és el que ha succeït", ha reblat.

MOVIMENT "PERILLÓS"

Per part seva, l'Associació Mèdica Americana (AMA per les seves sigles en anglès) ha valorat que la decisió de Trump és un moviment "perillós" en el context de pandèmia actual i l'ha urgit a "reconsiderar-la".

"Durant la pitjor crisi de salut pública en un segle, suspendre el finançament a l'OMS és un pas perillós en la direcció equivocada que no farà més fàcil vèncer al Covid-19", ha indicat la presidenta d'AMA, la doctora Patrice A. Harris, en un comunicat.

Per a Harris, "lluitar contra una pandèmia global requereix cooperació internacional i confiança en la ciència i les dades". "Tallar els fons a l'OMS, en comptes de centrar-se en les solucions, és un moviment perillós en un moment precari per al món", ha insistit; també ha expressat la "profunda preocupació" de l'AMA en aquest sentit per les "àmplies ramificacions" de la decisió.

REOBRIR ELS ESTATS UNITS

D'altra banda, Trump ha assegurat que els plans per reobrir els Estats Units quan la pandèmia del coronavirus s'aplaqui estan gairebé enllestits al mateix temps que ha afirmat que parlarà "aviat" amb els governadors dels 50 estats i els autoritzarà a implementar plans en els seus territoris.

En aquest context, ha especificat que pot recomanar obrir alguns territoris abans de l'1 de maig, la data objectiu que contempla la Casa Blanca.

No obstant això, i malgrat els missatges llançats anteriorment, en els quals reafirmava la seva autoritat "total" sobre els governadors, Trump ha reconegut aquest dimarts que són aquests els que determinaran quan revertir les ordres de confinament i reactivar les seves economies.

Les paraules de Trump han estat ben rebudes pel governador d'Illinois, J. B. Pritzker. "És bo que el president hagi reconegut finalment que és la Constitució la que autoritza els governadors a reobrir els seus estats. I ho agraeixo", ha indicat Pritzker en una roda de premsa recollida per la CNN.

En aquest sentit, ha donat la raó al governador de Nova York, Andrew Cuomo, que prèviament havia considerat que els Estats Units "tenen una Constitució, no un rei". "Cuomo tenia raó quan va dir que el president no és un rei. Ell és el president dels Estats Units", ha dit.

Els Estats Units són el país més afectat per la pandèmia del coronavirus, tant en nombre de casos com en morts. En concret, registra més de 600.000 positius, i més de 25.500 víctimes mortals.

Noticias relacionadas

contador