• El mandatari nord-americà ha afegit que la seva Administració només està "responent" al que està dient el règim de Corea del Nord
rajoy trump referendum

A més del tema català, la roda de premsa del president dels EUA, Donald Trump, i del Cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy també va abordar altres assumptes. Entre ells l'escalada bèl·lica entre els EUA i Corea del Nord. Trump ha afirmat aquest dimarts que el seu país està "totalment preparat" per recórrer a l’"opció militar" amb Corea i ha assegurat que, tot i que aquesta no és la seva "opció preferida", si recorregués a ella seria "devastador" per a Corea del Nord.

"Si hem de prendre-la, ho farem", ha assegurat. El mandatari nord-americà ha afegit que la seva Administració només està "responent" al que està dient el règim de Corea del Nord, i també ha criticat els anteriors governs nord-americans per no resoldre un problema que, al seu parer, s'hauria resolt millor fa 5, 10 o 20 anys. "M'han deixat un desastre i jo arreglaré aquest desastre", ha afegit.

Rajoy: "Espanya donarà suport a qualsevol decisió de tipus polític que serveixi per acabar amb una situació com aquesta, que és absolutament lamentable"

Trump s'ha expressat així en roda de premsa al costat del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha deixat clar que "ningú té interès en què hi hagi una guerra en cap lloc del món" però ha afegit que les accions de Corea del Nord, amb les seves proves balístiques i nuclears, requereixen ser "contundents".

"Tots els que defensem els valors de la llibertat, la democràcia i els drets humans hem de fer saber a Corea del Nord que per aquest camí no es va enlloc", ha dit abans de recalcar que "Espanya donarà suport a qualsevol decisió de tipus polític que serveixi per acabar amb una situació com aquesta, que és absolutament lamentable".

Davant els periodistes, Trump ha agraït a Rajoy la decisió d'expulsar d'Espanya l'ambaixador de Corea del Nord i ha demanat a tots els països "responsables" que actuïn per aconseguir la desnuclearització de Corea.

DECLARACIÓ DE GUERRA

L'escalada del conflicte que mantenen Washington i Pyongyang ha prosseguit aquesta setmana. Després que el règim de Kim Jong-un assegurés que els EUA va declarar la guerra al país, la Casa Blanca va desmentir aquest extrem i va assegurar que "suggerir-ho és absurd", en resposta a les contundents declaracions formulades dilluns pel ministre d'Exteriors nord-coreà, Ri Yong Ho.

Ri va dir que el president nord-americà, Donald Trump, ja havia formulat una "declaració de guerra" amb les seves últimes declaracions, en què va tornar a suggerir una possible acció militar contra el país asiàtic i ha criticat el "petit 'home coet'", en al·lusió al dirigent Kim Jong-un.

"No hem declarat la guerra a Corea del Nord. Sincerament, suggerir-ho és absurd", ha tancat la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, en roda de premsa.

Sanders també va respondre a l'amenaça nord-coreana d'abatre avions militars que volin a prop de les seves fronteres, sense que necessàriament envaeixin el seu espai aeri. En aquest sentit, la portaveu presidencial ha apuntat que "no és apropiat per cap país abatre un avió d'un altre quan està sobre aigües internacionals".

Noticias relacionadas

contador