1639653198 np nike clearance store tosa 1

Les vendes del comerç al detall dels Estats Units han pujat un 0,9% a l'abril, fins als 677.700 milions de dòlars. La dada ha superat els pronòstics del consens, que esperava una pujada del 0,7%, segons les dades publicades pel Departament de Comerç nord-americà. A més, la dada del març s'ha revisat a l'alça, del 0,5% a l'1,4%, per a un total de 671.600 milions de dòlars.

Si se n'exclouen les vendes d'automòbils, l'augment de les vendes al detall va ser del 0,6%, el doble del 0,3% anticipat i després del fort repunt del 2,1% del mes anterior (la dada s'ha revisat a l'alça des de l'1,1%).

A més, les vendes al detall del Grup de Control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han mostrat una pujada significativa de l'1%, una xifra que també ha superat clarament el pronòstic del 0,5% anticipat pels experts. Per part seva, la dada de març s'ha revisat a l'alça des del -0,1% fins a l'1,1%.

VALORACIONS DELS EXPERTS

Els analistes de Pantheon Macroeconomics assenyalen que no hi ha indicis que els preus dels aliments i l'energia s'hagin vist afectats. Amb tot, aquests experts subratllen que les vendes del gener d'aquest any es van revisar a la baixa "de manera molt acusada" fins al 2,7% des del 5,1%, "arrossegant el conjunt del primer trimestre": "Això es reflectirà en la segona estimació del creixement del PIB del primer trimestre, encara que es podria compensar amb les revisions a l'alça d'altres components del PIB”.

"Si les vendes bàsiques es mantenen estables tant al maig com al juny, el segon trimestre en conjunt experimentarà un augment de l'11%, una mica millor que l'augment del 9,7% del quart trimestre, però encara més impressionant, si se situa en el context de la pujada dels preus de l'energia després de la invasió d'Ucraïna", asseguren des de Pantheon, alhora que apunten que aquesta dada "suggereix fortament que la gent està esgotant alguns dels seus estalvis pandèmics per mantenir el consum davant de la pressió de la inflació". "El consum del primer trimestre sembla que ha començat amb bon peu", sentencien.

Per part seva, des d'Oxford Economics creuen que "de cara al futur, la tolerància dels consumidors a l'alta inflació seguirà sent posada a prova". "El nou repunt dels preus de la gasolina, juntament amb l'enduriment de les condicions financeres, pesarà sobre la disposició de les llars a gastar en articles de gran valor", indiquen.

Tot i això, aquest equip d'analistes subratlla que "la solidesa dels fonaments econòmics, com el fort creixement dels ingressos laborals i l'acumulació d'estalvis, seguiran apuntalant la despesa dels consumidors". "Segons les nostres previsions, la despesa creixerà un 3,2% aquest any abans d'alentir-se fins al 2% el 2023", conclouen.

Noticias relacionadas

contador