us supreme court
Wikimedia/UpstateNYer

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha suprimit el dret constitucional a l'avortament al país, revocant la decisió Roe contra Wade (1973) que va reconèixer per primera vegada a la història nord-americana el dret de les dones a l'avortament sense restriccions durant el primer trimestre de l'embaràs.

La controvertida, però esperada decisió de l'Alt Tribunal, la decisió anticipada del qual es va filtrar a principis de mes, atorga als diferents estats la capacitat de poder establir les seves pròpies lleis sobre l'avortament sense haver de preocupar-se d'entrar en conflicte amb el cas Roe contra Wade. El dictamen és, sens dubte. la decisió més important del Suprem en dècades, un veredicte que canviarà completament el panorama de la salut reproductiva de les dones als Estats Units, ja que s'espera que gairebé la meitat dels estats prohibeixin o restringeixin durament l'avortament.

La sentència del Tribunal arriba com a resposta a un recurs presentat per l'estat republicà de Mississippi, per poder ratificar la constitucionalitat d'una llei que prohibeix l'avortament més enllà de les primeres quinze setmanes de gestació, fins i tot en casos de violació o incest, portada a judici en el cas Dobbs contra Jackson Women's Health Organization; amb sis vots a favor i tres en contra, el Suprem ha donat llum verda a aquesta llei. Posteriorment, amb cinc vots a favor i quatre en contra, han decidit revocar el cas Roe vs Wade, una decisió a la qual el president del Tribunal Suprem, John Roberts, no s'ha sumat argumentant que ell hauria defensat la llei de Mississippi, però no hauria revocat la sentència del 1973.

El jutge Samuel Alito és qui signa la sentència, assegurant que "és hora de fer cas a la Constitució i tornar la qüestió de l'avortament als representants elegits pel poble" i que "la Constitució no fa referència a l'avortament i cap dret d'aquest tipus està protegit implícitament per cap disposició constitucional”. "Roe va ser atroçment erroni des del principi. El seu raonament va ser excepcionalment feble, i la decisió ha tingut conseqüències perjudicials. I lluny d'aconseguir un acord nacional sobre la qüestió de l'avortament, Roe i Casey (sentència del 1992 que reforçava l'anterior) han inflamat "el debat i aprofundit la divisió”, escriu el magistrat amb el suport de Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett, els darrers tres nomenats per l'expresident Donald Trump.

Els altres tres vots en contra han estat de Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan, que han criticat amb duresa la decisió. "Aquest Tribunal creu que no hi ha importància constitucional en el control d'una dona sobre el seu cos i el camí de la seva vida: l'Estat pot obligar-la a fer un embaràs, fins i tot si el cost familiar i personal és elevat", conclouen en un escrit.

contador