• La renegociació o retirada del NAFTA forma part de les promeses realitzades pel president nord-americà, Donald Trump
pena nieto innovacion

El ministre d'Economia de Mèxic, Idefonso Guajardo, ha assegurat aquest dimarts que existeix una alta possibilitat que les negociacions amb Estats Units i Canadà sobre el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA o TCLAN) podrien acabar aquest any.

Guajardo, que participarà en la primera ronda de les converses sobre el NAFTA, que començaran el 16 d'agost a Washington, ha destacat la importància d'establir una data límit per davant per arribar a un acord abans que se celebrin eleccions en 2018.

"Jo diria que existeix un 60 per cent de possibilitats que aquest procés conclogui abans que acabi l'any", ha assenyalat Guajardo. La renegociació o retirada del NAFTA forma part de les promeses realitzades pel president nord-americà, Donald Trump, durant la campanya electoral en 2016.

El magnat ha indicat en reiterades ocasions que l'acord, que porta vigent 23 anys, suposa un "desastre" que perjudica a les empreses i indústries nord-americanes.

Segons Guajardo, la idea és "estrènyer les mans" aquest any per tenir el temps suficient de signar l'acord abans que juri el càrrec el següent president de Mèxic a la fi de 2018. "Si continuem negociant durant més temps, l'acord formarà part de la campanya electoral. Ja sabem com és això, quan es polititzen les coses, no és el millor ingredient", ha manifestat.

Així mateix, el ministre mexicà ha afirmat que farà el possible per complir amb el termini. "Dependrà de quan creatives i flexibles siguin les parts. Si existeix la idea que només existeix un punt de vista i una forma de fer les coses, llavors trigarem anys", ha explicat l'economista, que va formar part de les negociacions en els anys 90.

contador