• Yo diría que equivalente a una crisis, ha añadido
  • El mercado chino se ha vuelto a desplomar esta madrugada
  • Ha criticado la devaluación del yuan por parte de las autoridades

"Xina té un gran problema d'ajust. Jo diria que equivalent a una crisi. Quan miro els mercats financers, veig seriosos problemes que em recorden a la crisi (financera) que vam tenir el 2008".

Les declaracions de l'inversor han estat realitzades en un fòrum econòmic a Sri Lanka i han estat recollides per Bloomberg, en un moment especialment complicat per al mercat xinès.


"Diu Soros que els mercats financers s'endinsen en una crisi que obliga els inversors financers a ser més prudents. En relació a la Xina, considera que la devaluació de la seva moneda segons el canvi de model de creixement és una transferència de problemes a la resta del món. En aquest escenari, una tornada dels tipus d'interès a nivells positius en les principals economies és un gran problema per als emergents. Sí, complicat", recull José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya.


XINA TORNA A DESPLOMAR-SE PER SEGONA VEGADA AQUESTA SETMANA


Xina ha hagut de tornar a tancar els seus mercats de renda variable aquesta matinada, després de tan sols 30 minuts de cotització, a causa del desplom dels índexs més d'un 7%, màxim permès des de principis d'any. Dilluns passat també es va activar aquest mecanisme, que tanca els mercats quan es desplomen més del 7% i que de moment no està funcionant com esperaven els reguladors.


Un dels factors d'inestabilitat que esmenten els analistes és la depreciació del iuan enfront de la resta de divises. El Banc Popular de la Xina ha marcat una depreciació del 0,5% enfront del dòlar, mentre el iuan ha caigut un 3,5% contra el ien i un 0,8% contra l'euro.

El tipus de canvi per al iuan ha quedat en 6,5646 dòlars, i la caiguda del 0,5% és la major des del mes d'agost, quan va començar el nou mecanisme de fixació de preus de la divisa xinesa, que llavors va provocar fortes turbulències als mercats internacionals. Els analistes temen que la Xina estigui començant una guerra comercial respecte dels seus competidors.


Jackson Wong, director de Huarong International Securities, ha comentat a CNBC que els tallafocs del 5% i del 7% d’impostos pels reguladors són massa petits i afecten a la confiança dels inversors xinesos.


FORTES PÈRDUES TAMBÉ AL JAPÓ I AUSTRÀLIA


La jornada també ha estat molt a la baixa en altres mercats de la regió Àsia-Pacífic. Al Japó, el Nikkei ha tancat amb caigudes del 2,33%, fins a 17.767 punts. A Austràlia, l’ASX 200 ha baixat un 2,2%, fins a 5.010 punts.


Un altre factor que ha llastrat els mercats ha estat una nova caiguda del preu del petroli. El Brent baixa un 3,5%, fins a 33,42 dòlars, i està perdent suports importants. El West Texas cau un 3%, fins a 32,96 dòlars.

lan

contador