espiar ojo cerradura

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha afirmat aquest dilluns que el cas d'espionatge a 50.000 números de telèfon de caps d'Estat, activistes i periodistes de tot el món per part del programa del programari israelià Pegasus és "completament inacceptable".

La investigació, que ha estat publicada per The Washington Post junts amb altres 16 mitjans de comunicació amb l'ajuda d'Amnistia Internacional i l'organització Forbidden Stories, assegura que el programari s'ha fet servir per infiltrar almenys 37 telèfons mòbils que pertanyien a reporters, activistes de drets humans, directors d'empreses i dues dones properes al periodista saudita Jamal Khashoggi, mort al consolat del seu país a Istanbul l'octubre de 2018.

Alguns dels noms espanyols que han aparegut al llistat de víctimes són el periodista freelance Ignacio Cembrero que cobreix l'actualitat marroquina, el diputat autonòmic català d'ERC, Ernest Maragall, el president del parlament català, Roger Torrent i alguns periodistes d'El País.

Dels 50.000 nombres, la investigació ha identificat 1.000 persones que viuen en 50 països diferents. Entre ells, es troben diversos membres de famílies reals àrabs, almenys 65 alts càrrecs d'empreses, 85 activistes de drets humans, 189 periodistes i més de 600 polítics i funcionaris governamentals, incloent-hi caps d'Estat i de Govern, ministres i diplomàtics.

Pegasus és un programa informàtic creat per la companyia tecnològica israeliana NSO Group i que es ven fins a 60 agències militars, d'intel·ligència o de seguretat en 40 països de tot el món. L'objectiu del disseny ha estat el de perseguir criminals i terroristes, així mateix, és capaç d'infectar dispositius mòbils i accedir a missatges, fotografies, correus i trucades.

El programa va saltar a les portades dels mitjans de comunicació per primera vegada el 2016 quan el prestigiós Citizen Lab de la Universitat de Toronto va descobrir vulnerabilitats en el iOS, el sistema operatiu mòbil d'Apple.

contador