• La recaptació estimada per a l'actual cànon digital és entre 7 i 10 vegades superior al dany real causat per la còpia privada a Espanya
ep dvd
ROBERT.A.DAVIES/FLICKR/CC

Quins temps aquells en què la vida tecnològica girava entorn del DVD. Els nous temps fan que el contingut es consumeixi en 'streaming' de manera que el famós disc del forat cau gairebé en l'oblit.

Tant és així que, segons un estudi de l'Marzas, menys de l'1% dels espanyols utilitza el DVD. Durant l'últim any, només un 0,9% dels espanyols ha copiat un DVD de pel·lícules o sèries, tan sols un 1,6% ha realitzat una còpia privada d'un suport musical i únicament un 2,3% ha fet còpies privades de llibres i publicacions assimilades. En aquest dossier es pretén recalcar el mal que fa la pirateria a Espanya.

La còpia privada dels tradicionals formats físics està caient en l'oblit

A l'estudi, es reflecteix que únicament un 1,6% (48 casos) van fer còpies privades d'un suport físic de música (CD o DVD). I només un 0,69% de tots els enquestats devia comprar l'obra si no existís la possibilitat de fer-ne una còpia privada; és a dir, menys de 21 usuaris de 3.000 enquestats van deixar d'adquirir un disc a causa de la còpia privada.

Les dades també són similars si s'extrapola el format DVD a l'hora de consumir pel·lícules o sèries de televisió. Només un 0,9% (28 casos) dels 3000 enquestats van fer còpia d'un suport físic (DVD) durant els últims 12 mesos. En aquest cas, menys d'un 0,6% dels enquestats van realitzar una còpia privada d'una pel·lícula, sèrie o documental que haurien comprat si no haguessin pogut realitzar-ne una còpia.

RECAPTACIÓ ENTRE 7 I 10 VEGADES SUPERIOR AL DANY CAUSAT

Les conclusions de l'estudi mostren que el nombre d'usuaris que fan còpies privades d'obres protegides per drets de propietat intel·lectual és petit, de manera que la situació ha canviat molt des que es van aplicar els gravàmens analògics. Les dades actuals indiquen que ja no està justificat que el 100% dels usuaris hagi de pagar pel comportament marginal d'una minoria.

La indústria digital ha demanat al Govern que basi el nou sistema de gravàmens en un nou estudi de danys per còpia privada, similar als que va encarregar el 2012, 2013, 2014 i 2015. Segons les seves estimacions, els danys resultants de la còpia privada han anat disminuint any rere any, d'uns 18,7 milions d'euros el 2012 i 11,9 milions d'euros el 2015.

No obstant això, les taxes aprovades per l'Executiu tenen com a resultat una sobrecompensació per part dels consumidors als titulars dels drets. Les vendes previstes dels dispositius subjectes a gravàmens reflecteixen que l'import que es recaptarà anualment amb el nou cànon digital és superior a 72 milions d'euros (50 milions d'euros si es tenen en compte les possibles exempcions de compensació per part dels usuaris empresarials i l'administració pública).

contador