ep caceroladaarranquela huelga8mla puertasol
EUROPA PRESS

"Si nosaltres parem, s'atura el món". Aquest és el lema amb el qual ha començat el Dia Internacional de la Dona. 150 països de tot el món s'uneixen a demanar la igualtat entre dones i homes. A més, hi ha una vaga de 24 hores i aturades de dues hores. Segons les dades de CCOO i UGT, 5,3 milions de treballadores i treballadors s'han sumat a la vaga de dues hores per torn convocada pels dos sindicats.

Les dones paren avui, dijous 8 de març, en la primera vaga general feminista de la història, a més hi ha més de 200 actes convocats al voltant de tot el país. La Comissió 8 de març està darrere del que s'ha acabat convertint en una macroprotesta contra el masclisme, la desigualtat i la violència contra les dones. L'aspiració de les organitzadores és que les dones parin a la feina, a l'educació, en les cures i en el consum per aconseguir visibilitzar el paper femení a la societat; tot i que els homes també poden exercir el seu dret constitucional a la vaga, la idea és que assumeixin totes aquestes tasques que elles deixaran sense fer.

Les manifestacions i concentracions han començat des de primera hora d'aquest 8 de març. Centenars de persones, la immensa majoria dones, s'han concentrat aquesta mitjanit a Madrid per començar la vaga feminista amb una cassolada a la Puerta del Sol, on també s'han escoltat consignes com 'aquí som les feministes'.

A Catalunya, la circulació dels trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de la línia del Vallès ha quedat completament restablerta cap a les 09.00 hores després d'haver-se tallat a primera hora d'aquest dijous el tram entre les estacions de Sarrià i Sant Cugat per la presència de manifestants a la via. A Bilbao un grup de dones ha desplegat a primeres hores del matí una pancarta de 15 metres en el Pont de La Salve amb motiu de la vaga feminista que es desenvolupa a Euskadi.

D'altra banda, la façana de la seu del PP de Balears situada a Palma s'ha fet de dia aquest dijous, Dia de la Dona, amb pintades a les quals se'ls acusa de ser "masclistes". Així mateix, un altre dels missatges escrits a la paret de l'edifici amb esprai de color negre exposa que "ara no és el moment de parlar d'això".

A Burgos, un piquet d'unes 40 persones ha impedit des de primera hora del matí d'aquest dijous la sortida de les cotxeres dels autobusos municipals de la capital burgalesa.

A Espanya se celebraran manifestacions en pràcticament totes les capitals de províncies. La principal concentració tindrà lloc a Madrid: la marxa sortirà a les 19.00 hores d'Atocha, encara que la capçalera partirà de la Plaça de Neptú i transcorrerà fins a Plaça d'Espanya, on es llegirà un manifest. A Barcelona, ​​la manifestació recorrerà la Diagonal des del Passeig de Gràcia a partir de les 18.30 hores, mentre que a Sevilla partirà a les 19.00 des de Plaça Nova, a València, a les 18.00 des del Jardí del Parterre, i a Bilbao, a les 20.00 des de la Plaça del Sagrat Cor.

ELS POLÍTICS I LA UTILITZACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha utilitzat el seu compte persona de Twitter per felicitar el Dia de la Dona. Assegura que l'executiu treballa per la igualtat real.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assenyalat que el seu partit lluita per la igualtat.

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha mostrat el seu suport a la vaga feminista amb mencions a companyes de partit.

Finalment, Albert Rivera, líder de Ciutadans, ha desitjat 'feliç Dia de la Dona' i ha assegurat que queda molt per fer.

contador