coronavirus madrid portada

El Govern ha declarat aquest divendres l'estat d'alarma a Madrid durant com a mínim 15 dies. Ho ha fet després d'un Consell de Ministres extraordinari i davant la inacció de la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso. Ara bé, què poden i què no poden continuar fent els residents de la capital?

"Les mesures seran les mateixes que fins ahir", ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. És a dir, no es tornarà al confinament total de març.

On s'aplica l'estat d'alarma? El Govern l'ha declarat en els següents nou municipis de la Comunitat de Madrid: Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz.

Es pot entrar i sortir d'aquests municipis? No, excepte en casos justificats com "l'assistència a centres sanitaris, a centres universitaris/docents o per a la cura de gent gran, dependents o persones especialment vulnerables, entre altres".

Puc continuar circulant lliurement pels municipis afectats? Sí, sempre que "es respectin les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats sanitàries". Amb tot, des de la Moncloa desaconsellen els desplaçaments i les activitats no imprescindibles.

I les reunions? Es tornen a prohibir les trobades de més de sis persones, ja sigui en espais públics o tancats. Només es permetran en el cas d'aquells que convisquin junts o mantinguin "activitats laborals i institucionals o en el d'activitats en què s'estableixin límits o mesures específiques".

Què passa amb l'hostaleria? Adéu al consum a la barra i es torna a decretar un aforament màxim del 50% a les terrasses i interiors. L'horari de tancament torna a ser a les 23 hores, i des de les 22 no es podran admetre clients, excepte en casos de comandes a domicili.

I amb els llocs de culte? Poden tenir fins a un terç del seu aforament. En el cas de vetlles, el límit s'estableix en 10 persones per a espais tancats i 15 en espais oberts.

Puc continuar anant a comprar? Sí, però aquests establiments tornen a veure el seu aforament limitat al 50% i només poden obrir fins a les 22 hores.

I a fer esport? Una vegada més, només poden reunir-se per a exercitar-se grups de fins a sis persones i mai superant el 50% de l'aforament permès en un espai tancat o del 60%, en cas de tractar-se d'unes instal·lacions a l'aire lliure.

contador