la has autorise le traitement oral de pfizer contre le covid 19

El Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP) de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) ha recomanat la concessió d'una autorització de comercialització condicional per al medicament antiviral oral de Pfizer, Paxlovid (PF-07321332 / ritonavir) per al tractament de la Covid-19.

Segons ha informat l'organisme, el comitè ha recomanat autoritzar Paxlovid per al tractament de la Covid-19 "en adults que no requereixen oxigen suplementari i que tenen més risc que la malaltia s'agreugi".

Paxlovid és el primer medicament antiviral d'administració oral recomanat a la UE per al tractament de la Covid-19. Conté dues substàncies actives: PF-07321332 i ritonavir, en dos comprimits diferents. El primer actua reduint la capacitat del SARS-CoV-2 (el virus que causa la Covid-19) de multiplicar-se a l'organisme, mentre que el ritonavir prolonga l'acció del PF-07321332, cosa que li permet romandre més temps a l'organisme nivells que afecten la multiplicació del virus.

Per arribar a la conclusió, el CHMP ha avaluat les dades d'un estudi en què van participar pacients amb Covid-19 i que mostrava que el tractament amb Paxlovid reduïa significativament les hospitalitzacions o les morts en pacients que tenien almenys una malaltia subjacent que els posava en risc de patir Covid-19 greu.

L'anàlisi es va realitzar en pacients que van rebre Paxlovid o placebo els 5 dies següents a l'inici dels símptomes de Covid-19 i que no van rebre, ni s'esperava que rebessin, tractament amb anticossos. Durant el mes següent al tractament, el 0,8% (8 de 1.039) dels pacients que van rebre Paxlovid van ser hospitalitzats durant més de 24 hores, en comparació amb el 6,3% (66 de 1.046) dels que van rebre placebo. No hi va haver cap mort al grup de Paxlovid i 9 al grup de placebo.

La majoria dels pacients de l'estudi estaven infectats amb la variant delta. Segons els estudis de laboratori, s'espera que Paxlovid també sigui actiu contra òmicron i altres variants.

El perfil de seguretat de Paxlovid va ser favorable i els efectes secundaris van ser generalment lleus. Tot i això, se sap que el ritonavir afecta l'acció de molts altres medicaments, per la qual cosa s'han inclòs advertiments i consells en la informació del producte de Paxlovid.

El CHMP ha conclòs que els beneficis del medicament són més grans que els seus riscos per a l'ús aprovat i ara enviarà les seves recomanacions a la Comissió Europea perquè prengui una decisió ràpida aplicable a tots els Estats membres de la UE.

contador