ep profesional sanitaria del hospital josep trueta de girona
ICS

Les CCAA podran contractar fins a 10.000 sanitaris extracomunitaris o sense plaça assignada. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret llei de mesures que permeten la contractació excepcional de personal facultatiu i no facultatiu per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

Aquest text recull així la possibilitat que es pugui contractar professionals que compten amb el grau, llicenciatura o diplomatura corresponent, però no tenen el títol d'especialista reconegut a Espanya per fer funcions pròpies d'una especialitat. Per tant, es podrà contractar professionals que hagin fet les proves selectives de formació sanitària especialitzada en la convocatòria 2019/2020, que han superat la puntuació mínima però que no han resultat adjudicataris de plaça.

També es podrà contractar els professionals sanitaris que comptin amb un títol d'especialista obtingut en un Estat no membre de la Unió Europea, sempre que el Comitè d'Avaluació hagi emès l'informe-proposta regulat a l'article art. 8.b), c) o d) del Reial decret 459/2010, de 16 d'abril.

El text normatiu recull que el contracte que se subscrigui permetrà l'acompliment de l'activitat assistencial i podrà prolongar-se fins a dotze mesos prorrogables per successius períodes de tres mesos. A més, cal destacar que el període de serveis prestats serà tingut en compte per al reconeixement d'efectes professionals del títol d'especialista.

PRESTACIÓ EXCEPCIONAL

D'altra banda, el Reial decret llei estableix la prestació excepcional i transitòria de serveis del personal mèdic i d'Infermeria estatutari, laboral i funcionari. Així, indica que les comunitats autònomes podran destinar el personal estatutari d'Infermeria i metge facultatiu especialista d'àrea de qualsevol especialitat, dins del seu centre hospitalari, a unitats assistencials d'una altra especialitat diferent de la seva quan el nombre de professionals d'aquestes unitats no sigui suficient, a conseqüència de la pandèmia per COVID-19. L'objectiu, parar esment sanitària als pacients d'aquestes àrees, sempre que quedi garantida l'assistència sanitària de les seves unitats assistencials d'origen.

A més, cada comunitat autònoma podrà acordar que el personal d'Infermeria i metge especialista estatutari que presti serveis en centres hospitalaris passi a fer-ho en centres d'Atenció Primària de la seva àrea d'influència amb l'objectiu de reforçar-la i sempre que, com en el cas anterior, quedi garantida l'atenció sanitària a les seves unitats d'origen. Les comunitats autònomes també podran destinar al personal estatutari de la categoria d'Infermeria, metge/a o pediatre d'Atenció Primària, de manera excepcional i transitòria, a prestar serveis als seus hospitals de referència o a hospitals de campanya, si les necessitats ho demanden.

Respecte al personal funcionari autonòmic o laboral que presti la seva activitat en establiments sanitaris de caràcter públic podrà ser destinat a qualsevol dispositiu assistencial del Sistema Nacional de Salut.

TRAMITACIÓ ELECTRÒNICA

Una de les disposicions finals del document estableix, d'altra banda, que l'accés a la formació sanitària especialitzada s'efectuarà a través d'una convocatòria anual de caràcter nacional i que les persones que participin en les proves selectives hauran de fer els tràmits corresponents a través de mitjans electrònics. Això inclou la presentació de sol·licituds, aportació de documentació i pagament de taxes, així com la fase d'adjudicació de plaça.

El nombre de professionals sanitaris facultatius que podrien ser contractats per part de les comunitats autònomes gràcies a aquesta nova normativa ascendeixen als 10.000. En concret, en l'àmbit de la Medicina són 4.557 els professionals que van realitzar les proves selectives de FSE de la convocatòria 2019/2020 que no tenen plaça. Altres titulacions que optaven a perfils facultatius van ser Psicologia amb 2.802 professionals, Farmàcia amb 917 professionals, Biologia amb 557, Química amb 161 i Física amb 93.

D'altra banda, el nombre de professionals extracomunitaris que es poden contractar amb aquesta nova mesura ascendeix a 234, 153 es troben pendents de realització de pràctiques professionals, 81 pendents de realització de formació complementària i 282 pendents de la superació d'una prova teoricopràctica.

Noticias relacionadas

contador