ep logo de pfizer en el edificio de los laboratorios de la marca en madrid espana a 2020
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat la vacuna contra la COVID-19 de Pfizer i BioNTech després de concloure la seva avaluació de les dades de seguretat i eficàcia. Així ho ha anunciat la directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, durant la roda de premsa posterior a la trobada que han tingut aquest dilluns 21 de desembre i que es produeix enmig de la crisi de la nova soca de virus al Regne Unit. La vacuna ja s'està distribuint als EUA i al Regne Unit.

Després d'això, la Comissió Europea ja pot atorgar a Pfizer la llicència de comercialització condicional, una autorització que requereix una vigilància especial. Un tràmit la burocràcia del qual habitualment requereix 67 dies. No obstant això, Brussel·les autoritzarà aquesta mateixa tarda la vacuna de BioNTech i Pfizer.

L'EMA va avançar el passat 15 de desembre la reunió, que estava prevista per al 29 d'aquest mes. Ha cedit així a la pressió de països com Alemanya, que volen tenir una vacuna abans de Nadal. L'autorització prevista per la vacuna de Moderna segueix sent el 12 de gener.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar divendres durant una roda de premsa que la vacunació començarà a Espanya el diumenge 27 de desembre. En aquesta data es començarà amb els sectors elegits per a aquesta primera fase: personal sociosanitari, persones que viuen en residències i també aquelles amb discapacitat. A més, va anticipar que "entre els mesos de maig i juny uns 20 milions d'espanyols hauran rebut ja la vacuna" i que a finals d'agost estarà pràcticament immunitzada tota la població.

"Les dosis (de la vacuna de Pfizer i BioNTech) arribaran el 26 o el 27 de matinada. No volem esperar més. És el principi del final i volem que comenci al més aviat possible. Si Europa ha acordat que la vacunació comenci coordinadament, a Espanya anem a començar el primer dia possible", ha assegurat Illa.

El titular de Sanitat va afirmar que està a l'espera que les autoritats europees confirmin el nombre de dosis que rebrà Espanya, però ha assegurat que serà "un repartiment equitatiu". A més, ha explicat que "cada setmana anirem rebent dosis".

Noticias relacionadas

contador