ep una profesional sanitaria sostiene una jeringuilla con la vacuna de astrazeneca en el hospital la
Rober Solsona - Europa Press

França injectarà una segona dosi de les vacunes de Pfizer o Moderna als pacients menors de 55 anys que han rebut ja una primera dosi d'AstraZeneca, després d'haver recomanat no injectar aquesta a aquest grup d'edat pels riscos de patir trombes.

El ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, ha declarat divendres a la ràdio RTL que aquesta serà la solució que adoptarà l'Alta Autoritat de Sanitat (HAS, sigles en francès), per a la segona dosi de les 500.000 persones, en gran part sanitaris, d'aquesta franja d'edat vacunats amb una dosi d'AstraZeneca.

Aquest organisme, encarregat d'autoritzar tots els medicaments al país, va suspendre el passat 19 de març les injeccions amb la vacuna britànic-sueca als menors de 55 anys, després de l'aparició d'alguns casos de trombes en persones que la van rebre a Europa. "És coherent dir que no es recomana la vacuna als menors de 55 anys, però si han rebut una primera dosi, anem a proposar-los altra vacuna d'ARN. Jo mateix, formo part d'aquest grup. Rebran una segona dosi en els terminis" , ha indicat Véran, que ha assenyalat que l'anunci oficial correspon a la HAS, autoritat independent.

El cap del servei de Malalties Infeccioses de l'hospital Henri Mondor de Créteil, Jean-Daniel Lelièvre, membre de la HAS, ha confirmat aquesta informació a l'emissora France Info. Ha explicat que no es plantegen posar una segona dosi d'AstraZeneca a aquests ciutadans i de combinar vacunes pot tenir efectes positius. "Una sola dosi no és suficient per garantir la immunitat a llarg termini contra la Covid (...) Hem decidit utilitzar una de les vacunes d'ARN", és a dir, les de Pfizer i Moderna.

Per a l'expert, tot i que la vacuna d'AstraZeneca i les d'ARN tenen tècniques diferents, "condueixen a la producció d'una mateixa proteïna", que és la responsable de generar la immunitat. Combinar les dues "dóna respostes immunitàries que són més importants que quan s'utilitza una única vacuna", ha afegit l'expert, que ha recordat que aquest tipus d'estratègies s'usa ja en la lluita contra altres malalties, com la sida o l'Ebola.

Noticias relacionadas

contador