ep archivo   un avion de la compania iberia en el aeropuerto de madrid barajas adolfo suarez en
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Espanya permetrà des d'aquest dilluns l'entrada de viatgers que acreditin estar vacunats contra la Covid-19 des de tercers països a la Unió Europea i països associats a Schengen, excepte Índia, el Brasil i Sud-àfrica.

Així ho reflecteix una ordre publicada al passat dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per la qual cosa es modifiquen els criteris per a l'aplicació de la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats a Schengen per raons d'ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

L'Ordre assenyala que el moment actual recomana la introducció d'un nou criteri relacionat amb la vacunació: la recent modificació aprova l'entrada a Espanya d'aquelles persones que comptin amb un certificat de vacunació que el Ministeri de Sanitat reconegui amb aquesta finalitat, prèvia comprovació per les autoritats sanitàries, així com dels menors acompanyants als quals el Ministeri estengui els efectes.

Les vacunes acceptades fins a la data per l'EMA o l'OMS són Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, Sinopharm i Sinovac-Coronavac.

"Quan es tracti de persones arribades a qualsevol aeroport situat al Regne d'Espanya, amb o sense escales intermèdies, en vols des d'aeroports situats a tercers països, les quals se sotmetrà a quarantena per Ordre de Ministeri de Sanitat, mentre aquesta ordre estigui en vigor, només són aplicables les excepcions recollides en les lletres d), e) ii), llevat que es tracti de persones residents a Espanya o a Andorra, o cònjuges de ciutadans espanyols o parelles amb la qual aquests mantinguin una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, o aquells ascendents i descendents que visquin al seu càrrec, sempre que viatgin amb o per reunir-se amb el ciutadà espanyol", recull el BOE.

Amb quarantena obligatòria de 10 dies només està a hores d'ara l'Índia, però també hi ha una limitació als viatges des del Brasil o Sud-àfrica que, a la pràctica, els exclou per poder entrar a Espanya tot i estar vacunats.

El president de Govern, Pedro Sánchez, va anunciar a finals de maig que Espanya permetria a partir del 7 de juny l'entrada als viatgers de tots els països que acreditin haver rebut la pauta completa d'una vacuna reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Sánchez va presentar a Fitur el Certificat Verd UE Covid, que es posarà en marxa el proper 1 de juliol i que facilitarà la mobilitat dels ciutadans europeus vacunats que hagin passat la malaltia o que presentin prova negativa dins de la UE.

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha assegurat aquest dissabte que, segons les seves previsions, entre els mesos de juliol i setembre Espanya "estarà rebent entre 14,5 i 15,5 milions de turistes".

contador