ep archivo   una persona pasa por delante de una oficina de unicaja a 18 de julio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Unicaja va registrar un benefici net de 34 milions d'euros al primer trimestre de l'any, un 43,2% menys que al mateix període de l'any passat, a causa de l'impacte del nou gravamen temporal a la banca. Excloent-ne aquest, que puja fins als 63,8 milions, el benefici net hauria pujat fins als 98 milions, amb un augment del 62,9%.

  • 1,26€
  • -0,47%

El marge d'interessos va augmentar en termes interanuals el 24,8%, fins als 293 milions. El banc ha explicat que els resultats més importants obtinguts pel negoci minorista han permès compensar l'impacte del major cost de finançament majorista, principalment a causa del canvi en les condicions en el finançament TLTRO. El marge comercial o de clients va augmentar 47 punts bàsics durant el trimestre fins a situar-se al 2,01%, sense que els ingressos financers del crèdit recullin encara tota la repreciació de l'euríbor, ha dit l'entitat.

Per part seva, els ingressos nets per comissions van registrar un increment interanual de l'1,3%, fins a assolir els 135 milions, impulsats per les activitats en fons d'inversió, valors i targetes, principalment. El marge brut va assolir 373 milions, un 2,5% menys que al primer trimestre del 2022, com a conseqüència de l'aplicació del nou gravamen temporal a la banca.

L'evolució dels resultats es va fonamentar, així mateix, en la reducció de les despeses d'administració, del 2,8%, amb una caiguda de les despeses de personal, del 7,2%, després de materialitzar-se el 87% de les sortides de personal contemplades a l'ERO.

La ràtio d'eficiència es va situar al 48,6% amb una millora interanual de 8,5 punts percentuals, excloent-ne l'efecte del gravamen temporal a la banca. La ràtio de rendibilitat ROTE va millorar en 2,7 punts percentuals respecte al març del 2022, fins al 6,5%, eliminant l'impacte del gravamen esmentat.

El marge d'explotació (abans de sanejaments) es va situar als 160 milions. Els sanejaments de crèdit es van reduir un 30,5%, situant el cost del risc trimestral en un nivell de 26 punts bàsics. El resultat de l‟activitat d‟explotació va ser de 93 milions, un 7,6% més que l'any anterior. El benefici consolidat abans d'impostos va ser de 73 milions.

MILLORA DE LA QUALITAT DEL BALANÇ

Unicaja subratlla que aquests resultats han estat acompanyats d'una millora de la qualitat del balanç. El volum d'actius improductius (NPA) va registrar una caiguda interanual del 8,7%, a causa de la disminució de l'estoc d'adjudicats, del 14,4%, i dels actius dubtosos, del 2,6%.

La reducció de NPA ha estat acompanyada del manteniment d'elevats nivells de cobertures, ha indicat l'entitat. La taxa de cobertura dels actius improductius va assolir el 65,3%; la d'actius dubtosos es va situar al 66,4%, mentre que la d'actius adjudicats, al 64,2%. El manteniment d'elevades cobertures permetrà continuar accelerant la reducció d'aquests actius, ha anticipat Unicaja.

La taxa de morositat es va mantenir estable, al 3,6%, i el cost del risc es va mantenir contingut, 26 punts bàsics, enfront dels 36 punts bàsics del mateix període de l'any anterior.

SOLVÈNCIA I LIQUIDESA

Al tancament del primer trimestre del 2023, Unicaja assolia un nivell de capital de màxima qualitat phase in (CET 1 Common Equity Tier 1) del 13,8%, una ràtio de capital nivell 1 del 15,5% i una ràtio de capital total del 17,3%. Aquestes ràtios superen amb comoditat els nivells requerits a l'entitat de 5,5 punts percentuals a CET 1 i de 4,6 punts percentuals a capital total, ha subratllat.

En termes fully loaded, el banc presentava un nivell de CET 1 del 13,5%, una ràtio de capital nivell 1 del 15,1% i una ràtio de capital total del 17,0%. El CET 1 fully loaded augmenta 49 punts bàsics al primer trimestre, gràcies a la generació orgànica de resultats i a la reducció dels actius ponderats per risc.

D'aquesta manera, l'entitat presenta 1.711 milions d'excés sobre requisits regulatoris.

D'altra banda, la ràtio Texas se situa al 42,3%, amb una millora de 4 punts percentuals als dotze últims mesos.

Unicaja manté una "sòlida" posició de liquiditat, reflectida a l'indicador de finançament del crèdit amb dipòsits minoristes (Loan to Deposit), que es va situar al 78,8%, en una ràtio de liquiditat a curt termini (LCR), del 298%, i en la ràtio de disponibilitat de recursos estables (NSFR), del 144%.

contador