ep lucas jackson jp morgan chase co esta abandonando las operaciones de materias primas fisicas dijo
LUCAS JACKSON - Archivo

JP Morgan Chase ha publicat els resultats corresponents al segon trimestre del 2022, un exercici que s'ha saldat amb uns ingressos menors del que esperava el consens. Les vendes netes del banc nord-americà més gran per nombre d'actius han pujat fins als 30.700 milions de dòlars, més de mil milions de dòlars menys dels 31.820 que estimaven els analistes.

Després de conèixer-se aquestes xifres, els títols del banc presidit per Jamie Dimon estan caient per sobre del 2,5% a la preobertura de Wall Street.

El benefici net de JP Morgan també ha caigut significativament (-28%) respecte al segon trimestre de l'any passat, passant dels 11.948 milions de dòlars del 2021 als 8.649 milions d'aquests darrers tres mesos. Segons el banc, això es deu “predominantment a una acumulació neta de reserves de crèdit de 428 milions de dòlars, davant un alliberament net de 3.000 milions de dòlars a l'any anterior”.

Així mateix, el benefici per acció també cau per sota del que estimava el mercat. El consens calculava uns guanys per dret de 2,88 dòlars, 12 centaus per sobre del benefici per títol corresponent a aquest darrer trimestre (2,76 dòlars per acció).

El banc també assenyala que els costos dels crèdits, de 1.100 milions de dòlars, inclouen una acumulació de reserves netes de 428 milions de dòlars i 657 milions de pèrdues netes. També han indicat que tenen 1,6 bilions de dòlars de fonts de liquiditat, incloent-hi els actius líquids d'alta qualitat (HQLA, per les sigles en anglès) i els valors negociables lliures de càrregues.

Al segment de banca de consum, el més gran del banc, els préstecs mitjans van augmentar un 7%, mentre que els dipòsits mitjans van repuntar un 9%. Els ingressos nets van ser un 1% inferiors als del mateix període de l'any anterior, i van retrocedir fins als 12.614 milions, des dels 12.760 de fa un any, encara que la caiguda més gran és en el benefici net: una retallada del 45% des dels 5.645 milions de dòlars fa un any als 3.100 milions d'aquest trimestre.

Al segment de banca corporativa i d'inversió, els ingressos van pujar fins als 7.800 milions de dòlars, amb un augment del 15% als mercats de renda fixa i als de renda variable. Els ingressos nets (11.947 milions de dòlars) van caure un 12% respecte al trimestre passat i un 10% inferiors respecte als del mateix període del 2021. El benefici net, de 3.725 milions de dòlars, també es va retallar un 15% respecte als tres primers mesos de l'any i un 26% respecte al 2021. “La disminució també reflecteix 257 milions de dòlars de rebaixes en posicions mantingudes per a la venda a la cartera pont”, assenyala des de JP Morgan.

D'altra banda, al segment de banca comercial els préstecs mitjans van augmentar un 7% interanual i un 4% en taxa trimestral, mentre que els dipòsits mitjans van augmentar un 4%. Aquest segment va registrar un benefici de 994 milions de dòlars, un 17% més que al trimestre passat, però un 30% menys que els guanys nets de l'any passat (1.422 milions de dòlars).

Per acabar, el segment de gestió d'actius va registrar un augment dels préstecs mitjans d'un 11% en taxa interanual i un 1% en taxa trimestral i els dipòsits mitjans van augmentar un 22%. El benefici net d'aquesta àrea de negoci va caure un 13% respecte al mateix trimestre de l'any passat i es va situar als 1.004 milions de dòlars.

Jamie Dimon, president i conseller delegat del banc, creu que la companyia “va tenir un bon comportament al segon trimestre, ja que vam obtenir 8.600 milions de dòlars de beneficis nets sobre uns ingressos de 30.700 milions de dòlars i un rendiment del patrimoni tangible (ROTCE ) del 17%, alhora que vam mantenir la disciplina creditícia i un balanç sòlid”. Tot i això, el banc ha suspès "temporalment" el programa de recompra d'accions, cosa que, assegura. "ens permetrà la màxima flexibilitat per servir millor els nostres clients i la comunitat en una àmplia gamma d'entorns econòmics".

Així mateix, Dimon ha assenyalat que l'economia nord-americana continua creixent i que “tant el mercat laboral com la despesa dels consumidors i la seva capacitat de despesa continuen sent saludables”. Tot i això, adverteix que "les tensions geopolítiques, l'elevada inflació, la disminució de la confiança dels consumidors, la incertesa sobre fins on han d'arribar els tipus d'interès i l'induït enduriment quantitatiu i els seus efectes sobre la liquiditat mundial", entre altres factors, "és molt probable que tinguin conseqüències negatives sobre lʻeconomia mundial en algun moment".

contador