ep archivo   el consejero delegado de caixabank gonzalo gortazar interviene durante la presentacion
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

El Grup CaixaBank va obtenir un benefici net atribuït de 2.137 milions d'euros al primer semestre del 2023, xifra que suposa un increment del 35,8% en comparació amb el mateix període de l'any anterior (1.573 milions).

  • 4,94€
  • 1,00%

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat la bona evolució de CaixaBank durant el primer semestre “que es recolza en una dinàmica comercial molt positiva, en la plena consecució de les sinergies derivades de la integració amb Bankia i en la reducció dels saldos dubtosos".

“En un context de normalització de tipus d'interès, els marges avancen de manera significativa, amb un resultat atribuït de 2.137 milions, un 35,8% més. Aquest resultat sòlid és conseqüència de la bona marxa de l'activitat comercial, així com de la gestió prudent del risc de crèdit, i situa la nostra rendibilitat sobre fons propis a nivells del 10% després d'un llarg període de rendibilitats molt baixes”, ha assenyalat executiu.

Gortázar també ha ressaltat que "la fortalesa financera i la recuperació dʻuna rendibilitat raonable ens permet mantenir una adequada retribució a lʻaccionista, que reforçarem després dʻanunciar la intenció de dur a terme un nou programa de recompra dʻaccions per import de 500 milions dʻeuros".

PLA DE RECOMPRA

CaixaBank ha anunciat la intenció de fer un programa de recompra d'accions de 500 milions d'euros, subjecte a l'aprovació reguladora preceptiva.

Es tracta de la segona recompra d'accions en el marc del Pla Estratègic, ja que entre el maig i el desembre del 2022 es va dur a terme un programa de recompra d'accions per valor de 1.800 milions.

Aquest programa s'iniciarà a finals d'any i forma part dels objectius del Pla Estratègic 2022-2024 de l'entitat, entre els quals "generar al voltant de 9.000 milions d'euros de capital i una retribució atractiva per a l'accionista".

EVOLUCIÓ DE LES PRINCIPALS LÍNIES DE NEGOCI

Al primer semestre, els ingressos core creixen un 31,3% en taxa interanual, fins a assolir 7.110 milions d'euros. Destaca l'evolució del marge d'interessos, que se situa als 4.624 milions d'euros, un 55,2% més que un any abans. El creixement del marge d'interessos, unit a la millora del resultat del servei d'assegurances (+18,5%) i dels ingressos de participades de bancassegurances (+59,2%), compensen la caiguda de les comissions d'un 4,2%.

En concret, les comissions bancàries recurrents mostren una reducció interanual del 7,6%, impactades fonamentalment per la supressió de les comissions de custòdia de dipòsits de grans empreses.

Respecte als ingressos per dividends, se situen als 145 milions d'euros al semestre, xifra que inclou el de Telefónica per 61 milions d'euros el primer trimestre i el de BFA per 73 milions d'euros al segon. A més, els resultats atribuïts d'entitats valorades pel mètode de la participació sumen 145 milions més, amb un increment interanual del 30,5%.

Per part seva, el resultat d'operacions financeres se situa als 143 milions d'euros el 2023, enfront dels 244 milions de l'any anterior (-41,5%).

D'aquesta manera, el marge brut entre el gener i el juny arriba als 6.673 milions d'euros, amb un increment del 23,1% respecte al mateix període de l'any anterior.

L'evolució del grup durant el semestre ha permès assolir una rendibilitat ROE del 10,2%. A més, la ràtio d'eficiència recurrent (sense incloure despeses extraordinàries) torna a baixar fins a col·locar-se al 45,7%.

MOROSITAT

La morositat baixa i se situa al 2,6% el 30 de juny, la millor dada dels darrers 15 anys (enfront del 2,7% del trimestre anterior i el 3,2% d'un any abans), destaca el banc. Els saldos dubtosos baixen fins als 10.317 milions d'euros després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d'actiu i la gestió activa de la morositat, xifra que suposa 373 milions menys l'any, explica.

Per la seva banda, els fons per a insolvències se situen al tancament del juny del 2023 als 7.880 milions d'euros i la ràtio de cobertura s'incrementa fins al 76% (7.867 milions i el 74% al tancament del 2022, respectivament). El cost del risc se situa al 0,27% als últims 12 mesos.

CaixaBank disposa d'un fons col·lectiu de provisions que puja fins als 874 milions d'euros el 30 de juny. El fons col·lectiu esmentat ha disminuït en 264 milions, principalment pel procés de recalibració semestral dels models que s'ha dut a terme durant l'últim trimestre, en haver-se distribuït parcialment mitjançant l'assignació de provisions a nivell específic; sense alterar, per tant, el nivell global de cobertura (el saldo del fons pujava fins als 1.137 milions d'euros al tancament del 2022).

LIQUIDESA I SOLVÈNCIA

Al tancament del semestre, els actius líquids totals de CaixaBank arriben als 146.646 milions d'euros, xifra que suposa un increment de 7.636 milions durant l'any. El saldo disposat de la pòlissa del Banc Central Europeu (BCE) al tancament del semestre és de 8.477 milions corresponents a TLTRO III, ja que al segon trimestre d'aquest any s'ha produït una amortització ordinària per un import de 7.143 milions d'euros.

El Liquidity Coverage Ratio del Grup (LCR) el 30 de juny és del 207%.

Pel que fa al capital, la ràtio CET1 és del 12,5% (12,4% sense aplicació dels ajustaments transitoris de NIIF9), després de l'impacte extraordinari de la primera aplicació de la normativa NIIF17 que va restar 20 punts bàsics.

DIVIDENT

El 12 d'abril passat, l'entitat va abonar als accionistes 0,2306 euros per acció. Amb el pagament d'aquest dividend, l'import de la remuneració a l'accionista corresponent a l'exercici 2022 va ser de 1.730 milions d'euros, equivalent al 55% del benefici net consolidat d'aquell any.

Pel que fa a la política de dividends per a l'exercici 2023, el Consell d'Administració va aprovar el febrer una distribució en efectiu d'entre el 50% i el 60% del benefici net consolidat, que s'abonaria en un únic pagament durant l'abril del 2024, subjecte a l'aprovació final de la Junta dAccionistes.

Noticias relacionadas

contador