ep archivo   el consejero delegado de bbva onur gen en el xxvii encuentro del sector financiero
EUROPA PRESS - Archivo

BBVA va obtenir un benefici atribuït de 1.651 milions d'euros al primer trimestre del 2022 (+36,4% interanual), gràcies al creixement dels ingressos, impulsats pel dinamisme de l'activitat (+10,6%), i a la millora dels indicadors de risc.

  • 10,55€
  • -1,03%

L'entitat ha destacat que, entre gener i març, va registrar el marge net més gran i el major benefici recurrent de la seva història, amb un increment del 59,8% respecte del resultat recurrent del primer trimestre del 2021. Així mateix, ha subratllat que va experimentar un "extraordinari avenç" en l'execució de la seva estratègia, amb un trimestre rècord en captació de nous clients i canalització de finançament sostenible.

“A primer trimestre d'aquest any hem obtingut uns resultats magnífics, amb bones dinàmiques a totes les unitats de negoci, principalment gràcies al creixement dels ingressos, impulsats pel dinamisme de l'activitat, i també a la millora dels indicadors de risc. Destaquen la millora notable de la rendibilitat i de l'eficiència, que ens situen al capdavant dels nostres competidors europeus. Aquests resultats reafirmen la nostra confiança en assolir els objectius que ens hem marcat per al 2024”, ha assenyalat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç.

BBVA ha explicat que els resultats durant el primer trimestre s'han vist impulsats pel bon comportament dels ingressos recurrents del negoci bancari (marge d'interessos i comissions), afavorit per la positiva evolució de l'activitat, i per les provisions i els sanejaments més baixos.

El marge d'interessos va assolir 4.158 milions d'euros, un 20,5% més que al primer trimestre del 2021. En aquesta línia destaca, principalment, l'evolució de Mèxic, Turquia i Amèrica del Sud, en termes d'activitat, i on ja han començat a reflectir-se les pujades de tipus d'interès dutes a terme per les autoritats monetàries el 2021 i durant el primer trimestre del 2022.

Les comissions netes també van millorar durant el període, amb una alça del 9,5%, fins als 1.241 milions d'euros. Així, els ingressos recurrents van assolir 5.399 milions d'euros, un 17,8% més que al primer trimestre del 2021. Aquesta partida ja acumula quatre trimestres consecutius de pujades, ha destacat el banc.

El resultat d'operacions financeres (ROF) va caure un 0,3%, fins als 580 milions d'euros. El marge brut va millorar el 15,2% interanual, fins als 5.939 milions d'euros.

Les despeses d‟explotació de 2.415 milions d‟euros es van incrementar un 4,8% interanual. "El fort creixement del marge brut ha permès que les mandíbules s'hagin mantingut obertes i que la ràtio d'eficiència s'hagi situat al 40,7%, el millor del grup d'entitats europees comparables, després de registrar un descens de 528 punts bàsics amb respecte al tancament del 2021", ha precisat l'entitat.

Com a resultat, el marge net va assolir la xifra rècord de 3.525 milions d'euros (+23,7% interanual).

Les línies de deteriorament d'actius financers i provisions i d'altres pèrdues i guanys van registrar caigudes interanuals del 17,9% i del 88,5%, respectivament. Els menors sanejaments crediticis van permetre que el cost del risc acumulat descendís del 0,93% el 31 de desembre al 0,82% el 31 de març, una evolució millor de la prevista. La resta d'indicadors de risc també van millorar durant els primers tres mesos de l'any. Entre el 31 de desembre i el 31 de març, la taxa de mora va baixar del 4,1% al 3,9% i la de cobertura es va elevar lleugerament del 75% al ​​76%.

bbva areas primer trimestre
Resultat atribuït per àrees de negoci (variacions en euros constants)

El ROTE es va situar en el 15,9%, amb un ROE del 15,1% durant el trimestre.

Quant a balanç i activitat, la xifra bruta de préstecs i bestretes a la clientela va assolir 346.434 milions d'euros, un 7,3% més que el 31 de desembre, gràcies principalment als préstecs a empreses i, en menor mesura, a particulars. Els recursos de clients van créixer un 9,1%, fins als 507.961 milions d'euros, impulsats sobretot pels dipòsits a la vista.

El patrimoni net tangible per acció més dividends es va situar als 6,93 euros. El 8 d'abril passat, el banc va pagar un dividend complementari de 0,23 euros bruts per acció. Aquest pagament se suma als 0,08 euros per acció que l'entitat va pagar a l'octubre i constitueix el dividend més gran en efectiu per acció (0,31 euros) abonat pel grup durant l'última dècada.

En relació al capital, la ràtio CET1 'fully loaded' del grup es va situar al 12,70% el 31 de març del 2022, pràcticament estable des del tancament del 2021, malgrat el fort creixement de l'activitat durant aquest primer trimestre del any i d'haver absorbit 10 punts bàsics per la inversió de 300 milions de dòlars al banc digital brasiler Neon. A més, aquesta xifra es manté per sobre del rang objectiu fixat pel grup (entre l'11,5% i el 12%) i del requeriment regulador (8,60%).

Noticias relacionadas

contador