ep archivo   la consejera delegada de bankinter maria dolores dancausa interviene durante la
Carlos Luján - Europa Press - Archivo

Bankinter va guanyar 845 milions d'euros el 2023, un 51% més que el 2022 i un rècord històric en benefici recurrent. El marge anual d'interessos va pujar un 44%, fins a 2.213 milions, i les comissions netes van augmentar un 3%, fins als 624 milions.

  • 7,79€
  • 1,33%

El benefici rècord es va assolir "malgrat l'impacte del nou impost al sector financer, que per a Bankinter va ser de 77 milions d'euros", segons ha explicat l'entitat, i gràcies a "la favorable evolució dels tipus d'interès, l'increment de volums en tots els epígrafs del balanç i una gestió més activa del patrimoni dels clients, que han comportat substancials creixements als marges i millores en la rendibilitat i la eficiència".

"Pel que fa a les diferents ràtios del compte, la rendibilitat sobre recursos propis, ROE, assoleix una dada històrica al banc: un 17,1% des del 12% de fa un any, amb un ROTE del 18,2%, xifres líders entre el sector financer a Espanya", ha destacat el banc.

"La ràtio de capital CET1 fully loaded arriba, per part seva, al 12,3%, quan el mínim regulatori exigit a Bankinter pel BCE, que és el menor entre la banca cotitzada a Espanya, és del 7,8%", ha afegit.

"I pel que fa a la ràtio de morositat, se situa en termes similars a l'any anterior, al 2,1%. En el cas específic d'Espanya, la mora puja fins al 2,4% (des del 2, 3%), si bé es troba força per sota de la dada mitjana del sector, que segons el Banc d'Espanya se situava al novembre al 3,57%. La cobertura de la morositat era al tancament d'any del 64,7%", ha indicat l'entitat.

D'altra banda, Bankinter ha remarcat que "la ràtio d'eficiència del banc se situa en un exitós 37,3%, que compara molt favorablement amb el 44% de fa un any, entre els millors de la banca, dada que a Espanya és encara millor: del 34%. I quant a la liquiditat, la situació és fins i tot més òptima que fa un any. El banc disposa d'un volum de dipòsits sobre crèdits del 106%, enfront del 102,8% de fa un any".

EVOLUCIÓ DELS NEGOCIS

"Bankinter consolida la seva estratègia de diversificació de les seves fonts d'ingressos, amb creixements en totes les línies de negoci i diferents geografies, amb especial incidència en els nous negocis, l'aportació dels quals als ingressos del Grup va guanyant cada vegada més protagonisme sense que per això les línies més consolidades hagin deixat d'incrementar la seva quota de mercat", ha remarcat l'entitat sobre l'evolució dels seus negocis.

"La major aportació al marge brut del banc prové del negoci d'Empreses, on Bankinter ofereix una atenció molt especialitzada l'origen de la qual es remunta al naixement mateix de Bankinter, que no en va va sorgir com a banc industrial. La cartera de crèdit a empreses, que, a diferència del sector, no ha deixat de créixer als últims anys, arriba a un volum de 32.800 milions d'euros, amb un 4,6% d'increment l'any”, ha detallat el banc.

"Pel que fa a la cartera a Espanya, el creixement va ser del 2,8%, enfront d'una caiguda del sector del 5%, amb dades al novembre del Banc d'Espanya. El Negoci Internacional d'Empreses s'ha convertit en un baluard essencial d'aquesta activitat, amb una cartera d'inversió que s'incrementa l'any un 11%, fins als 8.800 milions d'euros, alguns negocis recents engegats dins de Banca Internacional, com l'anomenat 'Supply chain finance', han multiplicat el seu volum per 5 durant l'exercici, una solució per a les empreses en la seva activitat exterior que ha trobat una acceptació excel·lent", ha precisat Bankinter.

"Quant al negoci de Banca Comercial, o de persones físiques, el resultat l'any ha estat molt bo tant en captació de recursos com de clients, amb un patrimoni gestionat que tanca l'exercici en 103.000 milions d'euros, cxifra que significa un 11% més que fa un any, amb un Patrimoni Net Nou el 2023 de 6.000 milions d'euros”, ha comentat l'entitat.

D'altra banda, "el segment que agrupa els clients amb un perfil econòmic financer més elevat, Banca Patrimonial, tanca un prolífic exercici, amb un volum de 57.800 milions d'euros de patrimoni gestionat, enfront dels 51.100 milions d'euros de fa un any". Durant els darrers cinc anys, des del 2018, el patrimoni d'aquest segment s'ha incrementat un 62%. Només aquest any, Bankinter ha captat un patrimoni net nou entre aquests clients de 3.200 milions”.

"Quant a Banca Retail, que aglutina la resta de clients", Bankinter ha subratllat que "el patrimoni gestionat arriba als 45.600 milions d'euros, un 10,1% més sobre la mateixa xifra al tancament del 2022, i amb un patrimoni net nou captat durant l'any de 2.800 milions.

Per tipologia de productes de Banca Comercial, ha estat un bon any per a l'evolució dels recursos gestionats fora de balanç (fons d'inversió, propis i de tercers, fons de pensions, gestió patrimonial i SICAV), que generen més aportació per al banc via comissions i també per al client. El creixement d'aquests recursos gestionats fora de balanç va ser durant l'any del 18%, o el que és igual: un increment de 6.700 milions sobre el tancament del 2022”.

"Al costat de l'actiu, les hipoteques residencials sumen al tancament d'any al total del Grup 34.900 milions d'euros, amb un 3,5% de creixement durant l'any. Si posem el focus a Espanya, es produeix una lleugera caiguda del 0,1%, si bé s'aprecia una certa recuperació durant l'últim trimestre. Aquesta exigua caiguda és, tot i això, molt inferior a la del sector en conjunt, que cau un 3,3% segons dades al novembre del Banc d'Espanya”, ha indicat Bankinter.

"Pel que fa a la nova producció hipotecària generada l'any puja als 5.800 milions d'euros, en xifres totals del Grup, incloent-hi EVO Banc, sent-ne un 39% d'aquestes hipoteques a tipus fix. Això suposa un 14% menys enfront de la nova producció del 2022, que va ser un any molt positiu, i està en relació amb la caiguda de l'activitat al mercat immobiliari", ha precisat l'entitat.

Finalment, "Bankinter Investment, la filial del banc dedicada a l'activitat de banca d'inversió, va aconseguint cada vegada més protagonisme en els comptes, amb el creixement de la seva aportació al marge brut del banc, que aquest any va assolir els 233 milions d'euros entre comissions i marge d'interessos. Dins del seu negoci d'inversió alternativa, on arriba el lideratge a Espanya, la filial ja ha llançat 23 vehicles estructurats invertits en diferents projectes de l'economia real, amb un capital compromès de 4.700 milions".

Noticias relacionadas

contador