ep el consejero delegado del banco sabadell cesar gonzalez bueno durante la celebracion del xiv
Isabel Infantes - Europa Press

Banc Sabadell ha presentat un benefici net de 1.332 milions d'euros el 2023, xifra que suposa un 55,1% més que el 2022. El marge d'interessos anual va pujar un 24,2%, fins als 4.723 milions. "Aquest resultat rècord es va sustentar en un increment del marge d'interessos i una reducció del volum de provisions per la millora de la qualitat de crèdit de l'entitat, factors que van compensar la reducció del cobrament de comissions a clients i l'augment de la factura fiscal", ha explicat en nota de premsa.

  • 1,89€
  • 0,08%

Per part seva, les comissions anuals van caure un 7%, fins als 1.386 milions, i els costos totals van augmentar un 3,5%, fins als 2.982 milions. El marge recurrent va millorar un 29,9%, fins als 3.127 milions; i les provisions van caure un 11,8%, fins als 910 milions.

A més, la ràtio de capital CET 1 'fully loaded'' va millorar 67 punts bàsics en el conjunt de l'any, fins al 13,21%, i la ràtio de rendibilitat RoTE es va situar a l'11,5%.

Els actius problemàtics van baixar durant l'any en 223 milions d'euros, fins a tancar amb un saldo de 6.748 milions, 5.777 milions dels quals són préstecs dubtosos i 971 milions són actius adjudicats.

La ràtio de morositat es va situar al 3,52%, que compara amb el 3,41% del mateix període de l'any precedent, però que representa una millora de dos punts bàsics respecte al 3,54% del trimestre anterior.

RESULTATS DEL QUART TRIMESTRE

Al quart trimestre, el marge d'interessos va caure un 2,5% enfront del tercer trimestre, fins als 1.211 milions, "a causa d'un cost més elevat del finançament majorista, als volums, a la no remuneració de les reserves mínimes requerides ia la contribució de TSB", segons ha explicat el banc.

De cara al 2024, Sabadell ha anticipat un "augment en un dígit baix del marge d'interessos", amb un "marge de clients que es mantindrà al nivell del quart trimestre", excloent-ne TSB.

També ha previst una "reducció de comissions en un dígit mitjà el 2024 a causa de la reclassificació per la venda del negoci de pagaments", i un "augment de costos recurrents totals del grup del 2,5% el 2024".

A més, Sabadell espera que "el Cost del Risc (CoR) millorarà" el proper any, després de tancar el 2023 en 55 punts bàsics, "a causa d'un balanç sòlid, una millora de les accions en la gestió de risc i una evolució positiva de la qualitat d'actius".

RETRIBUCIÓ A L'ACCIONISTA

Sobre la retribució a l'accionista, l'entitat ha anunciat un nou programa de recompra d'accions per valor de 340 milions d'euros a càrrec del resultat del 2023, que suposa un 6% de la capitalització borsària, i un dividend de 3 cèntims per acció, que es pagarà en efectiu previsiblement al mes següent a la celebració de la Junta General.

La retribució total a l'accionista, que combina el dividend en efectiu i el programa de recompra d'accions, corresponent a l'exercici 2023, és, per tant, equivalent a un 50% del benefici atribuït.

DECLARACIONS DEL CEO

El conseller delegat del banc, César González-Bueno, ha destacat sobre l'exercici que “el compromís de les persones que treballem a Banc Sabadell ha millorat de manera espectacular el 2023, com indica la darrera enquesta de clima. És el factor clau que explica la millora de la satisfacció dels nostres clients. Els magnífics resultats financers són també conseqüència de la profunda transformació empresa durant els darrers anys”.

L'executiu ha valorat que "la solidesa del banc ens permet emprendre un fort augment de la remuneració als accionistes i ser optimistes sobre l'evolució futura de l'entitat".

González-Bueno ha explicat també que “a Banca de Particulars, tenim una estratègia clara de creixement en nombre de clients, per als quals volem passar a ser el banc principal. A Banca d'Empreses i Pimes, ens enfocarem a captar clients i a guanyar quota en aquells que millor coneixem. Banca Corporativa està centrada a oferir solucions client a client per créixer, i això s'està notant en els resultats. TSB té un pla per continuar millorant-ne l'eficiència. Tenim les idees clares i sabem què cal fer”.

El director financer, Leopoldo Alvear, ha subratllat la fortalesa financera, després de destacar la capacitat per generar capital de manera orgànica i per millorar el perfil de risc de manera continuada. “La nostra ràtio de solvència arriba al 13,21% al final de l‟exercici. Hem tornat a millorar la rendibilitat, amb un ROT de l'11,5%, i hem enfortit el nostre balanç, amb una reducció dels actius problemàtics i un augment de la cobertura. Es reforça així el missatge positiu per al mercat, els clients i els accionistes”, ha assenyalat.

Noticias relacionadas

contador