ep detalle electrificacion linea jaen espeluy
ADIF

Adif va obtenir unes pèrdues de 284.950.000 d'euros durant els sis primers mesos de l'any, xifra que suposa retallar en un 12,3% els números vermells de 325.190.000 d'euros comptabilitzats durant el mateix període de l'any anterior. La principal novetat durant aquest període respon a l'inici de la liberalització ferroviària a Espanya, que va suposar el passat mes de maig l'entrada d'Ouigo, el primer competidor de Renfe a la línia d'alta velocitat que discorre entre Madrid i Barcelona.

Només al juny, la recaptació per cànons, que és l'import que li cobra als operadors per l'ús de les línies i constitueix la principal partida d'ingressos, es va disparar un 240,29% en la línia de Madrid a Barcelona. A més de l'entrada de l'operador francès, aquest increment s'explica també pel final de l'estat d'alarma al maig, que va suposar posar fi a les restriccions de mobilitat, cosa que va disparar els viatges, sobretot els efectuats entre la capital i la Ciutat Comtal.

En el seu conjunt, la recaptació per cànons, tant d'Adif com de la seva filial d'Alta Velocitat, es va incrementar un 1,02% durant el primer semestre, com a conseqüència d'un augment del 4,22% en els tràfics. No obstant això, els ingressos van retrocedir un 2%, fins a 440.930.000 d'euros.

Al juny, la liquidació dels cànons es va disparar un 45,31%, confirmant així la rapidesa en la recuperació de la mobilitat, amb un augment de la producció del 34,84%. Durant el semestre, els serveis interurbans i rodalies van créixer un 10,62% i un 3,89%, respectivament, mentre que els de llarg recorregut van retrocedir un 10,08%.

BONIFICACIONS D'1,8 MILIONS

Per compensar parcialment l'efecte de la crisi provocada per la pandèmia, el gestor ferroviari va implementar diverses mesures, entre les quals destaca la proposta per potenciar la bonificació dels cànons ferroviaris, que buscava incentivar l'increment del trànsit ferroviari. Com a conseqüència d'aquesta flexibilització, estima una bonificació anual d'1,8 milions d'euros.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) agregat d'Adif i Adif AV fins al juny va resultar negatiu en 20.550.000 d'euros, un 65% menys que durant l'any precedent. L'empresa pública va continuar amb la seva política de sanejament financer, havent reduït el deute amb entitats de crèdit a 58 milions d'euros pel que fa al mes de juny de 2020.

Pel que fa a inversions, Adif AV va executar 402.020.000 d'euros durant aquest període, amb un descens del 34,64% respecte al volum executat al tancament de juny de 2020, a causa, en part, de l'efecte de les provisions dotades durant l'exercici precedent, mentre que la matriu va elevar les inversions a 290.420.000 d'euros, amb un increment del 2,08%.

contador