• La probabilidad de una subida de tipos en EEUU ha subido por encima del 30%
  • Cuando hace un mes era cercana al 0%, según datos de CME Group
  • William Dudley, presidente de la Fed de Nueva York, ha señalado que los tipos pueden subir este verano
  • Si la economía cumple con las previsiones del banco central americano
the gherkin, londres, rascacielos, edificio

Tancament a la baixa en la borsa de Londres (el FTSE 100 ha baixat un 1,82%, fins a 6.053,35 punts), a causa que els inversors han interpretat que les Actes de l'última reunió de la Fed han mostrat que la Reserva Federal dels Estats Units és més 'hawkish' de l'esperat (procliu a pujar els tipus d'interès), la qual cosa ha espantat els inversors.

Segons informa The Wall Street Journal (WSJ), la probabilitat d'una pujada de tipus als EUA ha pujat per sobre del 30%, quan fa un mes era propera al 0%, segons dades de CME Group. En aquest sentit, William Dudley, president de la Fed de Nova York, ha assenyalat aquest dijous que la Reserva Federal dels EUA pot pujar els tipus d'interès aquest estiu si l'economia compleix amb les previsions del banc central americà.


“Reitero el que alguns dels meus col·legues han dit, i és que el mes de juny és definitivament una reunió viva”. Els membres de la Fed utilitzen l'expressió 'viva' quan es refereixen a una reunió en la qual es debat activament sobre la possibilitat de canviar els tipus d'interès als EUA. En aquest cas, el debat girarà entorn de si apugen o no els tipus des dels nivells actuals.


Les paraules de Dudley són importants porques és un membre amb dret a vot dins del FOMC, el comitè executiu de la Fed que vota sobre la política monetària. “En mirar les expectatives del mercat, sembla que el mes de juny té un terç de possibilitats d'una pujada de tipus i que juliol té un 60%”, ha explicat, segons recull CNBC.


Dudley ha afegit que "clarament, mirant uns dies enrere, crec que hi havia un fort sentiment entre els membres del FOMC que el mercat no estava assignant la suficient probabilitat a una pujada de tipus al juny o juliol. Estic molt satisfet que aquesta probabilitat hagi augmentat".


Dit això, Dudley ha reconegut que el risc del Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea si triomfa el referèndum del 23 de juny, complica la decisió de la Fed, ja que la reunió del proper mes està previst pel 14 i el 15 de juny, quan es publicarà el comunicat sobre política monetària. En aquest sentit, molts experts consideren que si la Fed no puja tipus al juny, deixarà ben clar en el comunicat que és molt probable una pujada de tipus durant la reunió de juliol.


LES ACTES DE L'ÚLTIMA REUNIÓ DE LA FED HAN CANVIAT EL PANORAMA


El paràgraf clau de les Actes va ser el següent: "La majoria de partícips van jutjar que si les dades futures són consistents amb un creixement econòmic repuntant en el segon trimestre, les condicions laborals continuen enfortint-se i la inflació fa progressos cap a l'objectiu del Comitè del 2%, llavors seria apropiat que el Comitè elevés els tipus sobre els fons federals al juny".


La reacció del mercat no es va fer esperar. “Després de les Actes de la Fed, fins i tot el més escèptic no podrà negar que la possibilitat d'una pujada de tipus està damunt la taula”, assenyala Harm Bandholz, economista en cap als Estats Units d’Unicredit Research.


Aquest expert afegeix que “els nombres econòmics són consistents amb un repunt del creixement el segon trimestre i hi ha pocs dubtes que el mercat laboral segueix enfortint-se, malgrat la feble dada de creació d'ocupació d'abril. Una pujada de tipus al juny, per tant, és un escenari molt realista. L'únic dubte és si les dades que es publiquin seran suficients per convèncer els més escèptics dins de la Fed, sobretot Janet Yellen i William Dudley”.


En aquest sentit, Bandholz assenyala la referència al risc del Brexit dins de les Actes, però afegeix que “fins i tot si la visió més cauta preval per al mes de juny, la Fed es mourà molt prop d’apujar els tipus durant la reunió següent i ek comunicat enviarà un clar missatge per preanunciar una pujada de tipus, probablement al mes de juliol”.

contador