ep petroleo
EUROPA PRESS - Archivo

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha revisat a la baixa en 50.000 i 170.000 barrils diaris les seves estimacions per a la demanda mundial de petroli el 2020 i 2021, respectivament, arran de l'impacte de la segona onada de contagis a l'activitat i la debilitat observada al sector de l'aviació, segons ha anunciat l'organització al seu butlletí mensual.

D'aquesta manera, l'agència espera que la demanda global de cru per al 2020 serà de 91,2 milions de barrils diaris (mb/d), una xifra que suposa una caiguda de 8,8 mb/d en el consum mundial i que implica una rebaixa addicional de 50.000 barrils al dia respecte als seus anteriors pronòstics.

El nivell de consum de petroli previst a nivell mundial per al conjunt de 2020 representa una substancial millora respecte a la caiguda observada durant el segon trimestre del l'any, quan va arribar a situar-se als 16,3 mb/d per sota el nivell de 2019, tot i que durant l'últim trimestre de 2020 encara és 6,2 mb/d inferior a la demanda registrada durant el mateix període de 2019 com a conseqüència de les noves restriccions.

En aquest sentit, l'agència ha apuntat que la recuperació de la demanda observada durant la segona meitat de 2020 correspon gairebé enterament a la Xina pel rebot de la seva economia després dels confinaments, amb un increment del consum de 0,7 mb/d el període, mentre que la perspectiva dels països de l'OCDE és "desoladora", amb una caiguda de 5,3 mb/d durant el semestre.

"De fet, Europa sembla estar retrocedint-se, amb una demanda al quart trimestre més baixa que durant el tercer, ja que la reintroducció de tancaments es cobra un peatge", ha assenyalat l'agència, per a la qual la debilitat del sector de l'aviació explica en gran mesura la rebaixa del'consum previst a nivell mundial, amb un retrocés estimat durant la primera meitat de 2021 d'uns 300.000 barrils diaris, fet que limitarà el repunt esperat de la demanda el 2021 a 5,7 mb/d.

Des del costat de l'oferta, per la seva banda, l'AIE ha destacat que els països de l'OPEP+ hagin flexibilitzat el seu acord per a la modificació de quotes, reduint aquest increment a uns modests 0,5 mb/d mensuals com a reconeixement que el mercat segueix sent fràgil i necessita un ajust acurat.

"És evident que la demanda serà menor durant més temps del que s'esperava quan es va tancar l'acord de subministrament a l'abril", ha assenyalat l'agència.

Noticias relacionadas

contador